Hlavní navigace

Hledáte český česnek? Jeďte do Klánovic

21. 10. 2009

Sdílet

Našla jsem pro vás český česnek! Dokonce několik druhů prodávají na zeleninovém tržišti v Klánovicích nedaleko Prahy. Nakoupíte zde spoustu kvalitní zeleniny a ovoce od místních zemědělců. Navíc tu najdete bohatý výběr a nízké ceny. Nevěříte?

V Česku prakticky neexistuje možnost získat kvalitní a čerstvou českou zeleninu a ovoce. V supermarketech je obvykle nenajdete. Spíše narazíte na česnek z Číny, cibuli a mrkev z Itálie, okurky ze Španělska a rajčata z Maroka. Výjimkou nejsou ani jablka z Argentiny nebo Jihoafrické republiky. Přijde vám postavené na hlavu, že se k nám dováží to, co u nás normálně roste?

Čtěte k tématu: Kam zmizel český česnek?

Dovoz potravin zaplatí zákazník

V zahraničí je naprosto normální pravidelně vyrazit na trh, tam si popovídat a nakoupit čerstvé potraviny. Trhy nabízející produkci zemědělců z okolí jsou naprosto běžné ve Francii, Itálii, Německu a dokonce i v Maďarsku. U nás ale pravidelné trhy před několika desítkami let přestaly existovat a obnovují se velmi pomalu.

Prodavačka

Důvod je prostý. Zvykli jsme si na pohodlné nákupy v supermarketech a hypermarketech, kde je všechno pohromadě. Vždy tam najdeme, co potřebujeme. Nákup v obchodních řetězcích je sice pohodlný, ale  má jednu dost podstatnou nevýhodu. Spousta potravin musí cestovat z obrovské vzdálenosti, čímž trpí jejich čerstvost a také kvalita. Uvědomujete si, jak vypadají běžná rajčata v supermarketu? Jsou divně nazelenalá, vůbec nevoní a chutnají jako kus plastu. Aby se do obchodu dostala v jakžtakž přijatelné kondici, musela být sklizena dlouho před tím, než nastala ideální zralost. Jen tak vydrží dlouhou cestu.

Putování ovoce a zeleniny přes půl světa nakonec zaplatíme my zákazníci ve vyšší ceně zboží. Není divu, že obyčejné papriky stojí i 99 Kč za kilogram. Původ totiž mají v Holandsku, nikoliv na jihu Moravy.

Dá se tomu vůbec vyhnout? Má smysl se snažit hledat místní zeleninu a ovoce? Vyplatí se to vůbec? Není výlet na tržiště vlastně zbytečný, když se tam prodává skoro totéž, co v blízkém supermarketu? 

Proč nakupovat na trhu?

  • Zboží je čerstvé. Ovoce a zelenina byla sklizena těsně před tím, než se dostane na váš stůl.
  • Váš nákup je ekologický. Jídlo neputuje stovky a tisíce kilometrů.
  • Zboží není anonymní. Svoji produkci prodávají sami pěstitelé, tedy víte, od koho nakupujete.
  • Podporujete lokální zemědělce. Své peníze investujete do svého okolí.

Čerstvost z Polabí

V Klánovicích mají jasno. Několik místních nadšenců se rozhodlo obnovit pravidelný trh s potravinami, na který mají vstup pouze lokální zemědělci nabízející svoji čerstvou produkci. Nenarazíte tu na potraviny z dalekého zahraničí, ale z blízkého okolí. Své výpěstky prodávají sami pěstitelé, tedy můžete se jich na cokoliv zeptat a na rozdíl od anonymní prodavačky v supermarketu vám budou schopní poradit a to i s kuchyňskou úpravou své produkce.

Čtěte téma: Chcete čerstvé zboží přímo od farmáře? Zkuste bedýnkování

Ve dvoře místní Masarykovy základní školy narazíte každou sobotu na několik stánků, u kterých najdete bohatý výběr zeleniny, ovoce, ale i ořechů, květin nebo třeba medu a sýra. Pro posledně jmenované si ale musíte přivstat. Sama jsem na trh dorazila okolo desáté hodiny a domácí sýr už byl vyprodán a med jsem kupovala úplně poslední. Vlastní trh probíhá vždy od osmi do dvanácti hodin. Původně se měl konat pouze v říjnu, ale byl prodloužen i po celý listopad.

Jak se dostat do Klánovic z Prahy?

  • Vlakem. Z Masarykova nádraží jezdí každou půlhodinu vlak. Jde o linku S1 Pražské integrované dopravy. Cesta trvá asi 20 minut. Z nádraží Praha-Klánovice půjde asi 15 minut pěšky stále rovně směrem do centra Klánovic. Cestou objevíte navigační cedule.
  • Autobusem. Z Černého mostu jezdí linka 261 v pravidelných půlhodinových intervalech. Vystoupíte na zastávce Smržovská, což je přímo u školy, kde se trh koná.

Pokud ale opravdu chcete čerstvou produkci, budete si muset vystát frontu. O nabídku stánků je velký zájem, o čemž svědčí i přeplněné parkoviště před školou. Přijíždí sem nejen místní, ale také lidé z širšího okolí, kteří dávají přednost neanonymnímu jídlu, u kterého mají jistotu původu. Navíc zelenina a ovoce z trhu je mnohem levnější a výrazně kvalitnější než v obchodě. Například za kilogram čerstvé červené cibule zaplatíte 20 Kč. V supermarketu je cena více než dvojnásobná.

Co je ke koupi?

Předem upozorňuji, že jsem nedokázala vyjmenovat celý sortiment trhu. Navíc vše záleží na aktuální nabídce a také na tom, v kolik hodin dorazíte. Čím pozdější příchod, tím menší výběr.

  • Brambory. Na trhu objevíte různé druhy a varné typy. Nechte si od prodejce poradit nejvhodnější brambory pro vámi zamýšlenou kuchyňskou úpravu.
  • Cibule. Je na vás, jestli si koupíte velkou bílou cibuli, drobnou šalotku nebo dáte přednost pikantním červeným cibulkám. Našla jsem zde i čerstvou jarní cibulku.
  • Jablka. Záleží jen na vašich osobních chuťových preferencích. Objevila jsem malá, větší i velká jablka v celé škále sladkosti až kyselosti.
  • Hrušky. Báječně měkké, voňavé a šťavnaté. Je škoda je jakkoliv upravovat, nejlepší jsou syrové.
  • Český česnek. Na výběr máte mezi několika druhy a velikostmi česnekových palic. Pokud potřebujete česnek na sadbu, najdete ho tady taky.
  • Med. Kvalitní český med bez umělých ochucovadel a nevhodné úpravy. Kvůli němu si přivstaňte.
  • Mrkev. Menší, větší, ale vždy sladká a křupavá.
  • Petržel a celer. Ideální do polévky. Někdy seženete i se zelenou natí.
  • Ředkvičky. Pořádně štiplavé, ale plné vitamínů a minerálů.
  • Ořechy. Lískové i vlašské. Dokonce tu prodávají tzv. papíráky, k jejichž rozlousknutí vám stačí holé ruce.
  • Červená řepa. Skoro zapomenutá zelenina, která se pečená promění v opravdovou lahůdku. Nezbytná pro východoevropský boršč. Jde o bohatý zdroj železa a dalších minerálů.
  • Květák. Ideální do zeleninových polévek, omáček nebo smažený s bramborem.
  • Zelí. Je libo červené nebo bílé? Konzumovat lze i syrové.
  • Kedlubny. Našla jsem je u několika stánků. Dají se jíst syrové i vařené.
  • Tuřín. Jde o zapomenutý druh kořenové zeleniny, která se dá použít místo brambor, případně jako součást zeleninových směsí.
  • Papriky. Na trhu jsem objevila jednak běžné zelené a červené papriky, tak ostré/pikantní beraní rohy a dokonce i velmi pálivé chilli papričky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).