Hlavní navigace

Češi se jaderné energie nebojí. Ani nevědí, jak se zachovat v případě ohrožení

22. 3. 2011

Sdílet

Podle aktuálního průzkumu v ČR panuje důvěra v jaderné elektrárny. Havárie japonské jaderné elektrárny Fukušima, kterou spustilo silné zemětřesení a vlna tsunami, rozpoutala celosvětovou diskusi o otázce využívání atomové energie. Společnost SANEP, která provedla průzkum na toto téma, zjistila, že většina Čechů z jaderné energetiky nemá obavy a považuje domácí jaderné elektrárny Temelín a Dukovany za bezpečné.

Podle aktuálního průzkumu v ČR panuje důvěra v jaderné elektrárny.

Havárie japonské jaderné elektrárny Fukušima, kterou spustilo silné zemětřesení a vlna tsunami, rozpoutala celosvětovou diskusi o otázce využívání atomové energie. Společnost SANEP, která provedla průzkum na toto téma, zjistila, že většina Čechů z jaderné energetiky nemá obavy a považuje domácí jaderné elektrárny Temelín a Dukovany za bezpečné.

Většina domácí populace také podporuje dlouhodobou energetickou koncepci vlády, která v rámci podpory ekologicky čisté výroby energie počítá s rozvojem jaderných elektráren, uvádí se v závěrech průzkumu. V souvislosti s problémy japonské jaderné elektrárny způsobené přírodní katastrofou plánují země, které podporují jadernou energetiku, prověření a zlepšení bezpečnosti existujících a plánovaných jaderných elektráren. V této souvislosti uvedl ministr průmyslu Martin Kocourek, že ČR je rovněž připravena elektrárny vystavit dalším testům.

Rovněž většina domácí populace se domnívá, že by Česká republika měla přistoupit k přezkoumání bezpečnosti všech svých jaderných elektráren. O bezpečnosti tuzemských jaderných elektráren se v médiích vedle premiéra ČR Petra Nečase a řady odborníků vyjádřila pozitivně i předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, která mj. uvedla, že domácím jaderným elektrárnám podobné problémy jako v japonské elektrárně Fukušima poškozené silným zemětřesením nehrozí. Jejím slovům podle průzkumu důvěřují více jak dvě třetiny domácí populace.

Průzkum však rovněž ukázal, že informace o tom, jak se zachovat v případě stavu „jaderného ohrožení“, má méně jak třetina veřejnosti. Nedostatek informací ohledně chování v případě jaderného ohrožení pak připouští v souhrnu 66 % dotázaných.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 16. – 19. března 2011 na vybrané skupině 6.564 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18–69 let. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).