Hlavní navigace

Češi pomalu slepnou. Netýká se to i vás?

9. 10. 2009

Sdílet

To není fikce, ale realita. Podle odborníků až půl milionu Čechů hrozí, že přestanou normálně vidět. Může za to málo známá nemoc: tzv. makulární degenerace, která postihuje stále více lidí, nejen těch starších. Pokud máte pochybnosti, nechte se tento týden zdarma vyšetřit ve vybraných lékárnách.

Začíná to celkem nevinně. Nejdřív vidíte trochu rozmazaně. Pak se vám, třeba při čtení, začne vlnit text. Poslední fáze nemoci zvané věkem podmíněná makulární degenerace je už pro člověka velmi nepříjemná. Ve středu sledovaného předmětu totiž vidí jen tmavou skvrnu. Jak napsal Deník, lidí se stejnou nemocí v Česku každý rok přibývají až dva tisíce. To je však číslo týkající se těžké, takzvané vlhké formy nemoci. Její mírnější suchou verzí podle odborníků trpí až půl milionu Čechů.

Čtěte téma: Musí koukání na televizi bolet?

Věkem podmíněná makulární degenerace je v rozvinutých zemích nejčastější příčinou ztráty zraku u lidí nad padesát let. Postihuje centrální část sítnice nazývanou žlutá skvrna. Pokud se však včas zachytí, dá se nejhoršímu zabránit. 

Důležité je přijít včas

dítě, slunce, sluneční brýle

„Čím dříve nemoc začneme léčit, tím větší je šance zachovat ji v tom stadiu, v jakém pacient k lékaři přišel. U vlhké formy, která představuje jednu desetinu všech makulárních deformací, existuje celá řada léčebných možností včetně laseru či chirurgického zákroku. Ošetření však musí být co nejdříve. Léčení pokročilejších forem je vyhazování peněz, protože zhoršování vidění už zabránit nedokáže,“ řekl Deníku primář Oční kliniky 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Ústřední vojenské nemocnice Pavel Diblík.

Máte potíže se zrakem?

Prvotním příznakem, kdy by měl člověk zpozornět, že se něco děje, je zhoršování zraku. Centrální vidění je rozmazané, pacient vidí předměty neostře, při čtení mu vypadávají písmenka. Při závažnější vlhké formě se velmi často pozorovaný obraz začne vlnit. V pokročilejších fázích, kdy je v oblasti makuly už jizva, člověk v centru vidění vidí jen rozmazanou skvrnu. 

Čtěte téma: Laserová operace na vlastní kůži

Onemocnění sice nevede k úplné slepotě, ale vidění omezuje tak podstatně, že se pacient nedokáže sám orientovat a potřebuje pomoc. Čím je člověk starší, tím vyšší pravděpodobnost propuknutí nemoci má. „Souvisí to s tím, že stárnutím se množství makulárního pigmentu snižuje a spolu s ním mizí i spolehlivá ochrana,“ řekl Deníku přednosta očního oddělení Nemocnice Kyjov Evžen Fric.

To je zároveň i dobrá zpráva, protože právě podle hustoty makulárního pigmentu v sítnici oka se dá včas zjistit, zda se u člověka už nerozvíjí jinak neodhalitelná první fáze nemoci. Při pravidelných prohlídkách to může odhalit oční lékař.

Nechte se vyšetřit zdarma

U příležitosti Světového dne zraku připravila organizace Vision 2020 spolu s firmou Bausch&Lomb kampaň za zdravý zrak po padesátce. Zájemci si během příštího týdne mohou nechat ve vybraných lékárnách v pěti městech zdarma vyšetřit zadní segment oka. Při minulých dvou ročnících přítomný specialista odhalil propukající nemoc zhruba u dvaceti procent vyšetřovaných!

Hlavní doporučení, jak se ztrátě zraku vyhnout, jsou přitom velmi jednoduchá. Dodržovat zdravý životní styl a předcházet rizikovým faktorům. Těmi jsou převážně UV záření, kouření, vysoký krevní tlak a nadváha.
Důležité je také dodržování pestré stravy, odborníci radí jíst dostatek ovoce, zeleniny a potravy, která obsahuje vitamíny a minerály. Vhodné jsou také různé doplňky stravy obsahující luteiny a zeaxanthiny. „Studie Carma prokázala, že zvyšují hladinu makulárního pigmentu. U testovaných lidí se prokazatelně zlepšil zrak,“ přiblížil Fric.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).