Hlavní navigace

Čekanka, chřest, špenát: dietní zelenina ve vašem jídelníčku

27. 6. 2013

Sdílet

 Autor: Copyright (c) 123RF Stock Photos
K rozumnému hubnutí patří zelenina. Při dietě je doporučeno zvýšit konzumaci vhodných druhů, naopak by se měl na čas snížit příjem ovoce.

Snažíte se zbavit pár kil? Pak je na čase změnit strukturu své stravy, omezit sladkosti a tučná jídla, zvýšit příjem nutričně bohatých a méně kalorických jídel. Jelikož zelenina obsahuje velké množství výživných látek, vitamínů a minerálů a malý obsah nasycených tuků a cukrů, je důležité ji zařadit do vaší životosprávy. 

Podívejte se, která zelenina je vhodná při dietě:

Dietní plán by měl být doplněn celodenní konzumací zeleniny, u běžného stravování se doporučuje sníst 400 g zeleniny denně, při dietě je doporučeno navýšit dávku až na 600 g, ale naopak by se měl na čas snížit příjem ovoce.

Jaká zelenina patří do dietního jídelníčku

Čekanka

Na českých jídelních stolech se objevuje velmi zřídka, přitom se jedná o velmi zdravou zeleninu, která působí detoxikačně a zlepšuje chod metabolismu.

Obsahuje vysoké množství minerálů např. draslík, fosfor, hořčík, železo a vápník, také kyselinu listovou, je bohatá na vlákninu a vitamíny C, A a K. 

Tyto látky mají příznivý vliv na trávení, činnost jater, sleziny, žlučníku, slinivky břišní a krevního řečiště včetně srdce. 

Chřest

V chřestu je obsaženo velké množství vlákniny, vápníku, železa nebo selenu a celá řada vitamínů. Konzumaci chřestu při dietě si můžeme dopřát ve velkém hlavně díky obsahu pouhých 13 kalorií na 100 gramů, navíc vysoký obsah draslíku přispívá k pročištění organismu a hubnutí.

Chřest léčí a prospívá při onemocnění ledvin a močového měchýře, pomáhá při poruchách funkcí jater a žlučníku, je skvělý proti pálení žáhy. Příznivě působí i na srdce a krevní oběh, ale i na nervovou soustavu, ulevuje například od bolesti zad.

Přečtěte si: Chřest bez chyby

Špenát

Špenát je bohatý na vitamíny A, C, E, K, B2 a kyselinu listovou, dále na vápník, železo, draslík a kyselinu šťavelovou. Ovlivňuje srážlivost krve a obsahuje antioxidanty snižující riziko infarktu a prevence rakoviny.

Ve špenátu můžeme najít další dvě důležité látky, a to karotenoidy, které nám pomáhají proti stárnutí těla, a lutein, který může oddálit vznik onemocnění sítnice oka.

Hlávkový salát

Hlávkový salát je vhodný pro diety, protože se skládá především z vody a obsahuje tedy jen minimum kalorií. Je bohatý na vitamín C, vitamíny skupiny B, vápník, železo, draslík, betakaroten a vlákninu.

Obsahuje tzv. folát, který zabraňuje některým vývojovým vadám plodu, proto je vhodné konzumovat salát i v těhotenství.

Čtěte dále: Těhotenství není nemoc, jezte normálně

Vodnice (brukev řepák)

V této zelenině, která bývala součástí téměř každodenního českého jídelníčku, najdeme velké množství vitamínů B a C, minerálních látek, hořčíku, železa či vlákniny, která stimuluje srdeční činnost a působí proti ateroskleróze.

Její chuť je podobná ředkvičkám či kedlubně, ke konzumaci jsou vhodné nejen bílofialové brukve podobné ředkvičkám, ale dokonce i její listy.

Okurka

Je z 90 % tvořena vodou, tudíž je nízkokalorická, zároveň obsahuje kyselinu tartronovou, která zabraňuje přeměně škrobů v organismu na tuky a můžeme ji tedy v hojné míře konzumovat i při redukčních dietách.

Vzhledem k vysokému obsahu vody a draslíku působí močopudně a pomáhá s odvodňováním organismu. To je důležité pro lidi s vysokým krevním tlakem, či lidmi trpícími dnou či záněty močového ústrojí.

Paprika

Je v ní obsažen provitamín A a vitamín C, který je jedním z nejdůležitějších antioxidantů, zpomaluje škodlivé účinky volných radikálů, které způsobují předčasné stárnutí buněk a rakovinové bujení, je důležitý pro růst a udržení dravých kostí, vaziv, chrupavek, zubů či cév.

Ředkev bílá

Podporuje trávení a zlepšuje Ph v ústech, čímž napomáhá k svěžímu dechu. Konzumací ředkve bílé se zvyšuje prevence proti nachlazení. 

Obsahuje vitamín C a hořčičné oleje, které mají antibakteriální účinky a působí proti průjmu a nadýmání. Její vysoký podíl vlákniny váže jedy a tukové substance, díky čemuž je ideální potravinou pro hubnutí.

Rajčata

V rajčatech je obsaženo mnoho vitamínů B a C, jejichž skvělou vlastností je, že se v pokrmech uchovají i po tepelném zpracování. Dále jsou bohaté na nerostné látky jako např. draslík, vápník, hořčík, sodík a železo.

Sójové klíčky

Mají vysoký obsah bílkovin, provitamínu A, vitamínů B, E a K, jsou bohaté i na minerální látky jako je třeba fosfor, draslík, síra, železo, vápník, měď a mangan.

Napomáhají odvádění cizorodých odpadních látek z těla a zlepšují trávení. Pří naklíčení dochází k mnohonásobnému růstu obsahu vitamínů.

Celer

Je vhodný při redukční dietě, obsahuje totiž jen 14 kcal na 100 g. Najdeme v něm vitamíny B, C, minerální látky jako např. draslík, fosfor, vlákninu a vápník.

Celer dokáže upravit cholesterol v krvi, snížit tlak, zvyšuje vitalitu, působí antistresově a má antibakteriální vliv na sliznice.

Brokolice

Brokolice je bohatá na vitamín C, železo, hořčík a draslík. Působí preventivně proti nachlazení a virózám. Stimuluje látkovou výměnu, obnovuje sliznice a působí proti stresu. Upravuje činnost střev, a jelikož neobsahuje žádné tuky, můžeme ho také zahrnout do dietního jídelníčku.

Čtěte dále: Zapomenutá zelenina našich babiček

Na co si dát pozor

Při přípravě zeleninových salátů se vyhněte přílišnému solení, kečupu, plnotučné hořčici, majonézovým dresinkům, tučnému sýru, smaženým kouskům masa a podobným přísadám, které dokáží udělat ze zdravého salátu kalorickou bombu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka webu Semenarostliny.cz (www.semena-rostliny.cz), spoluautorka portálu pro pěstitele Pestovani.in (www.pestovani.in).

Ráda píše hlavně o bylinkách, jejich pěstování a účincích rostlin na lidský organismus.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).