Hlavní navigace

Bylinkový speciál: Šalvěj lékařská

6. 11. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Ať už vás trápí zápach z úst, pásový opar nebo hledáte přírodní cestu k léčbě gynekologických zánětů, dejte zelenou šalvěji. Ocení ji i vaše chuťové buňky, zvláště v karbanátcích.

Šalvěj lékařská je vytrvalý polokeřík z čeledi hluchavkovitých, který dorůstá do výšky 20 až 25 cm. V domovském prostředí teplého balkánského poloostrova však může dorůst i do větších výšek. Šalvěj je jemná bylinka, která ve spodní části dřevnatí. Kvete v červnu a v červenci fialovými květy.

Šálek chladného nápoje z šalvěje prý pomáhal snížit pocení a zamezuje padání vlasů
Autor: Isifa.cz

Šálek chladného nápoje z šalvěje pomáhá snížit pocení a zamezuje padání vlasů, praví babské rady

Využití v kuchyni

Šalvěj je bylinkou, která má uplatnění při dochucení masových pokrmů. Hodí se do bylinkových másel, na kterých můžete připravit rybu. Máte rádi karbanátky? Vyzkoušejte je s trochou šalvěje. Můžete ji však přidat do domácích paštik, domácích sýrů či másel, získá si vás, pokud ji přidáte při pečení a dušení zeleniny a brambor.

Pěstujeme šalvěj lékařskou

Všechny druhy mají zajímavé a výrazně barevné květy, některé z nich jsou pěstovány jako okrasné. Šalvěj lékařská je také vzhledově velmi povedená a dekorační, listy jsou od zelené po fialovou. Hezky vám ozdobí parapet v kuchyni, vyberte však jeho slunnější část. Je jednoletou až víceletou bylinkou, která si žádá pravidelné přesazování. Neprospívá na průvanu a studeném místě. Pro pěstování šalvěje lékařské na záhonu vyberte také slunnou polohu a dobře propustnou půdu, která by neměla být kyselá. Pokud takovou na zahrádce máte, lehce ji na podzim přihnojte vápenným prachem. Šalvěj vysévejte na jaře a keřík pravidelně zaštipujte, aby vytvořil pěkný tvar. Pravidelně odstřihujte suché květy a výhony. Pokud nám šalvěj žloutne, žádá o přesazení, signalizuje to vyčerpanou půdu. Na jednom stanovišti vydrží až 5 let.

Kdy sklízet a jak uchovat

Šalvěj se nejčastěji pěstuje pro list, který se sklízí buď samostatně, nebo sbíráme celé vršky výhonů, a to během celého vegetačního období. Nejčastěji však v letních měsících. Šalvěj sušíme rozloženou na papíře v menší vrstvě ve větrané místnosti, ne na přímém slunci. Sušenou šalvěj používáme jako koření nebo na přípravu čaje. Čerstvou šalvěj můžeme také skladovat v mrazničce. Sklizené listy nasekáme na jemno a smícháme s vodou, pak vložíme do tvořítek na led nebo na nanuky. Takto připravené používáme po kostkách do pokrmů.

Babské rady

V lidovém léčitelství se používá celá nať bylinky. Ne nadarmo pochází její latinský název Salvia z řeckého salvare = léčit. Šalvěj byla vždy všestranně využívána. Šálek chladného nápoje z šalvěje prý pomáhal snížit pocení. Čaj se používá také k omezení tvorby mateřského mléka, k ukončení kojení. Šalvěj byla a je používána i v kosmetickém průmyslu. Vlasovou vodičku proti padání vlasů můžeme připravit z 100 g čerstvých šalvějových listů, které přidáme do sklenice kubánského třtinového cukru a necháme louhovat v tmavé místnosti 2 týdny. Následně tekutinu prolisujeme a přecedíme, a můžeme pravidelně masírovat pokožku hlavy. Při pásovém oparu pijeme 3 šálky čaje denně před jídlem. Připravíme si ho z 1 lžíce šalvěje a 1 lžíce majoránky.

Léčivé účinky

Šalvěj obsahuje vitamíny skupiny B. Také látky podobné ženskému hormonu estrogenu, proto pomáhá při prvních menstruacích a v období přechodu u žen. Působí silně antibioticky při léčbě močových cest, bolestí v krku, angín, zažívacího ústrojí a gynekologických zánětů. Čaj ze šalvěje se používá jako kloktadlo (také při zápachu z úst a plísním) a do aromaterapeutických koupelí. Může se použít také na dlouhodobě nehojící se rány.
Šalvěj není vhodná k dlouhodobému užívání. Obsahuje thujon, který je mírně toxický. Není vhodná pro těhotné ženy. Při předávkování může dojít k pseudoepileptickému záchvatu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).