Hlavní navigace

Bylinkový speciál: Rozmarýn

31. 10. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Klouby bolí, nervy jsou jako tětiva a pleť je nečistá? Zkuste sílu rozmarýnu. Chcete připravit výtečného lososa, voňavé brambory či bylinkové máslo? I zde se zásoby rozmarýnu vyplatí.

Rozmarýn lékařský, někdy také známý jako rozmarýna lékařská, patří do čeledi hluchavkovitých. Jeho poetické jméno má kořeny v latině. Původem pochází rozmarýn ze Středomoří. Podle dochovaných nálezů byl ale pravděpodobně znám již ve starém Egyptě. Ve své domovině dorůstá do výšky keře 50–150 cm. Je trvale zelený, hustě větvený. U nás se nejčastěji pěstuje v jižních oblastech, zejména vinařských. Rozmarýn špatně snáší studené podnebí. Je velmi vhodný pro pěstování v květináčích.

Rozmarýn zlepšuje psychickou i fyzickou kondici, odstraňuje pocity únavy a vyčerpanosti
Autor: Isifa.cz

Rozmarýn zlepšuje psychickou i fyzickou kondici, odstraňuje pocity únavy a vyčerpanosti

Využití v kuchyni

Bez rozmarýnu si snad nedovedeme představit pečené jehněčí, se kterým skvěle ladí. Má specifickou, zajímavou chuť, kterou dále předá do připravovaných pokrmů. Se snítkou rozmarýnu můžete zkusit upéct v troubě brambory nakrájené na čtvrtky. Zkuste snítku promnout v dlaních, tím znásobíte její aroma. Na rozmarýnu můžete připravit jakýkoliv druh masa. Zkuste položit kuřecí stehna na pokrájenou zeleninu a přidejte lístky rozmarýnu, nebo nachystejte lososa s touto aromatickou bylinkou. Rybu zakápněte citronem, obalte ve směsi soli, rozmarýnu a hladké mouky. Uvidíte, že vám zachutná.

Pokud si rádi připravujete domácí bylinkové máslo, vemte půlku změklého másla a nasekejte do něj 1 lžíci čerstvých lísků rozmarýnu. Můžete přidat kozí sýr a ozdobit sušeným rajčetem a lístkem rukoly. Tipem na pěkný originální dárek je výroba ochuceného olivového oleje s přídavkem snítky rozmarýnu a červené chilli papričky.

Jak rozmarýn pěstovat

Rozmarýn je bylinou léčivou i okrasnou. Prospívá v květináčích. Dobře se mu daří za oknem. Může být pěstován jako nízký živý plůtek (v teplejších oblastech), můžete ho pěstovat na záhonu, ve své bylinkové zahrádce. Rozmarýnu vyhovuje půda písčitohlinitá, spíše těžší a bohatá na živiny. Do půdy můžeme před výsevem zapracovat chlévskou mrvu nebo dobře uleželý kompost.

Semínka se vysévají na jaře do teplého pařeniště, nebo do květináče za okno. Při klíčení semen je optimální teplota 20 °C. Klíčí zhruba jeden měsíc. Až rostlinky vzejdou, přepichujte je samostatně po jedné do květináče. V druhé polovině května můžete rostlinky přesadit na záhon. Dodržujte pravidelnou zálivku. Nenechte rozmarýn uschnout.

Kdy sklízet a jak uchovat

Rozmarýn se sklízí od května do srpna. Má velmi hořkou a aromatickou chuť. Jako koření se využívají drobné listy jehličkovitého tvaru. Pokud byste si ho chtěli uchovat čerstvý, je třeba rozmarýn každoročně přesadit. Máte-li rozmarýn ve volné půdě na záhonu a chtěli byste ho přesadit do květináče, pak je nutné to udělat již v srpnu. Aby v pořádku přezimoval, musí stihnout zakořenit. K sušení použijte buď celé snítky, nebo jen odrhnuté lístky. Uchovávejte ve skleničce s dřevěným víčkem.

Babské rady

Rozmarýn byl symbolem lásky a smrti, je magicku bylinou. Staří Slované ho obětovali bohům jako léčivku. Položen pod lůžko chránil spícího před vším zlým. Léčité si prý umývali ruce v rozmarýnu při práci s nemocnými.

Léčivé účinky

Rozmarýn zlepšuje prokrvení trávicího traktu a tvorbu žluči. Používá se při léčbě dyspeptického nadýmání, při bolestech v trávicím traktu, při nedstatečné tvorbě žluči a při špatném trávení. Celkově zlepšuje psychickou i fyzickou kondici. Odstraňuje pocity únavy a vyčerpanosti, působí močopudně. Zvyšuje snížený tlak a zlepšuje prokrvení pánve, což může napomáhat k otěhotnění. Může se používat i ve formě rozmarýnové masti, kdy ulevuje od bolesti kloubů a revmatu.

Léčivé účinky doma vypěstovaného rozmarýnu a rozmarýnu ze slunného Chorvatska však nejsou zdaleka stejné.

Rozmarýn můžeme kombinovat s mátou, meduňkou, měsíčkem a jablečníkem. Tinkturu vyrobenou ze 70% alkoholu a rozdrcených lístů sušeného rozmarýnu používáme jako zklidňující prostředek při nervovém vypětí 3× denně 7 kapek před jídlem. Zevně můžeme tinkturu použít na obklady bolavých kloubů. Vhodné jsou rozmarýnové inhalace, zvyšují obranyschopnost a pomáhají i od senné rýmy. Na inhalaci potřebujete 10 g rozmarýnu, který vsypete do 1 l studené vody. Přivedete k varu, odstavíte a necháte 10 minut louhovat. Můžete inhalovat několikrát denně.

Kdo má nečistou pleť může vyzkoušet pleťovou vodu vyrobenou z dešťové vody, rozmarýnu a pomerančových slupek. ¼ l dešťové vody necháme projít varem s 1 lžící sušených lístků rozmarýnu a kůry z jednoho pomeranče. Přikryté necháme po varu ještě 10 minut provařit. Poté odstavíme, přecedíme a skladujeme v chladnu. Snítky rozmarýnu můžete vložit do skříně jako odpuzovač molů. Destilované silice z rozmarýnu (z větviček a listů se lisuje olej) se používají do šampónů, mýdel a parfémů a také v lékařství.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).