Hlavní navigace

Bylinkový speciál: Libeček lékařský

17. 9. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Silný odvar lze použít místo deodorantu, čaj z jeho kořene pomáhá v léčbě revmatu a listy vložené do bot zlikvidují nevábný odér. Třeba pomůže libeček i vám, když si ho vypěstujete.

Je to vytrvalá bylina, která dorůstá do výšky až 2 metrů, má rozvětvené oddenky, dlouhé kořeny a střídavé listy. Kvete od července do srpna žluto-zelenými kvítky, plodem je dvounažka žluto-hnědé barvy, celá rostlinka má celerové aroma. Libeček má své rodné kořeny ve středomoří, v 16. století se používal například jako účinné afrodiziakum, staří Řekové ho pak konzumovali na lepší trávení a ve středověku jej poutníci vkládali do bot jako pohlcovač pachů.


Autor: Isifa.cz

Silný odvar z libečku přidaný do koupele působí jako deodorant

Využití v kuchyni

Využití libečku v kuchyni je poměrně široké, dají se využít všechny jeho části, což je jeho velkou výhodou. Plody jsou výborné například do nakládané zeleniny, oddenky používáme ke kandování a jako koření například do polévek, omáček, salátů a v podstatě všude tam, kde se používá petrželková či celerová nať se uplatní jeho lístky. Lze konzumovat také čerstvý kořen, ten se oloupe a vaří jako zelenina v polévce, lístkem si zase můžete dochutit například i obyčejný chleba s máslem.

Tato léčivka však nemá využití pouze při přípravě pokrmů, lze z ní také uvařit čaj účinný na spoustu zdravotních potíží, a to jak z listů a semen, tak i z kořene. 

V kuchyni se využívají mladé lístky, protože ty staré mají hořkou chuť a jsou tuhé. Pokud chcete, aby vaše rostlinka obrážela neustále mladými listy, je nutné ji pravidelně zastřihovat.

Jak si libeček vypěstovat doma

Pro pěstování libečku je vhodné vybrat slunné stanoviště nebo polostín a humózní, kyprou půdu s vysokým obsahem živin. Libeček můžete pěstovat dvěma způsoby, a to buď ze sazeniček, nebo ze semen. Pokud zvolíte pěstování ze semen, je potřeba trocha trpělivosti, protože libeček patří mezi rostliny rostoucí pomalu. Výsev semen se provádí buď na podzim do pařeniště, kde vám rostlinky do jara krásně narostou, nebo v březnu přímo na konečné stanoviště, tam je však nutné následné protřídění rostlin. Důležitá je pravidelná zálivka, aby listy libečku nezvadly, hnojení naopak není potřeba. Rostlinu je nutné pravidelně sestříhávat, aby její růst a kvetení bylo zpomaleno.

Libeček vám vydrží i několik let, přes zimu nadzemní část rostliny umrzá, avšak na jaře začínají růst opět nové výhonky.

Kdy sklízet

Sklízet můžete listy, nať, semena i kořen, a to od května do listopadu. Listy je nejlepší sbírat ještě před odkvětem, protože poté hořknou. Při pěstování doma, je možné listy sbírat i přes zimu, což určitě oceníte. Oddenky i s kořeny se omyjí, větší popřípadě rozpůlí a usuší ve stínu. Pokud použijete umělé teplo, nepřekračujte teplotu 40 °C.

Jak uchovávat

Pokud chcete libeček uchovat na kratší dobu, můžete ho dát do nádoby s vodou, tak vám neuvadne. Při skladování po delší dobu, je vhodné libeček usušit a uložit do dobře uzavřených nádob na tmavé, suché místo. Temno je důležité, aby bylina neztratila svou barvu. Listy a oddenky se dají navíc uchovávat také zamražené.

Léčivé účinky

Libeček pomáhá při nechutenství, plynatosti, pocitu plnosti a nedostatečnosti žaludku a žlučníku. Čaj z kořene libečku je detoxikační a močopudný, je velmi účinný na dnu, revmaartrózu. Jelikož stimuluje produkci trávicích šťáv, podporuje trávení, dále pomáhá při nepravidelné menstruaci, potížích s prostatou, močením a ledvinami, navíc dokáže rozpouštět močové a ledvinové kameny. K celkovému posílení organismu obzvláště starých lidí se využívají semena libečku, silný odvar přidaný do koupele pak působí jako deodorant a je doporučován i lidem, kteří mají problémy s klouby. Jeho výbornou vlastností je, že čistí krev a odvádí tak toxiny z organismu, zlepšuje krevní oběh a posiluje srdce. Jeho účinky jsou pozitivní také na nervovou a svalovou soustavu, určitě je třeba ocenit také jeho afrodiziakální účinky.

Libeček není vhodné konzumovat dlouhodobě, navíc se nedoporučuje lidem s poruchami ledvin a těhotným a kojícím ženám.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).