Hlavní navigace

Bylinkový speciál: Fenykl obecný

4. 11. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Pokud fandíte středomořské kuchyni, pořiďte si na zahrádku fenykl. Bylinku, která dodá punc francouzským jídlům, vylepší domácí chléb a kojence zbaví nadýmání. Jak ho vypěstovat?

Fenykl obecný je dvouletou bylinou dorůstající až do výšky dvou metrů. Patří do čeledi miříkovitých a pochází ze Středomoří. Roste v asijských zemích, kolem Černého moře a v Česku se mu daří na jižní Moravě. Tento fenykl známe jako fenykl hořký a bylinku. Potom je tu druhý fenykl, sladký a hlíznatý, pěstovaný jako zelenina. S tímto fenyklem se asi setkáváte častěji, dá se koupit v zelenině čerstvý a můžete si ho také vypěstovat na zahrádce.

Fenykl je chuťově podobný anýzu, jeho semínka se pak podobají těm kmínovým
Autor: Isifa.cz

Fenykl je chuťově podobný anýzu, jeho semínka se podobají těm kmínovým

Využití v kuchyni

Fenykl je chuťově podobný anýzu, je mírně nasládlý a dá pokrmu zajímavý nádech středomořské kuchyně. Používá se zejména v receptech francouzské a italské kuchyně. Pokud zavařujete červenou řepu, zkuste k ní přidat kousek fenyklu. Je vhodný do zálivek na saláty, při pečení domácího chleba nebo ciabatt. Sladší z druhu fenyklů tvořící členité hlízy je vhodný do polévek, pod maso i při dušení zeleniny. Můžete vyzkoušet hlízy od sebe oddělit, naplnit masovou směsí a zapéct. Tyto hlízy jsou vhodné i při přípravě stravy nejmenším dětem.

Jak fenykl pěstovat

Semínka fenyklu jsou podobná kmínu, vyhovují mu teplejší stanoviště s výživnou a dobře propustnou půdou. Ať se rozhodnete pěstovat fenykl koření nebo fenykl hlíznatý, oběma dopřejte dostatek slunečního svitu. S předpěstováním fenyklu začněte již koncem března a až v polovině května přesazujte vzrostlé sazeničky na připravený záhon. Fenykl můžete vysít i bez předpěstování, a to v květnu, nejpozději na konci června přímo na záhon do hloubky max. 2 cm. Sazeničky by měly být od sebe vzdálené 20 cm a od dalšího řádku na záhoně by je mělo dělit 30 cm.

Kdy sklízet a jak uchovat

Fenykl pěstovaný pro květ jako bylinka se sklízí v srpnu, za ranní rosy. Květy se k sušení sbírají v září a říjnu a skladují se v papírových obalech. Voní svěže, po mentolu. Sladký hlíznatý fenykl se sklízí již v prvním roce, před květem, nejpozději v září. Hlízy jsou určené k okamžité spotřebě.

Babské rady

Fenykl se dříve využíval k léčbě zánětů očí, na oplachy. Fenykl (silice) rozetřený na pokožku prý ničil kožní parazity u lidí i zvířat, včetně zákožky svrabové, blech a vší. Fenyklový čaj má přirozeně nasládlou chuť, není třeba ho doslazovat. Je vhodný také při dietách a zbavení škodlivin z trávicího ústrojí.

Léčivé účinky

Fenykl obsahuje silici – éterický olej, sacharidy, bílkoviny, mastný olej, pektin, škrob a estragol. Výborně tlumí nadýmání, ve formě sypaného čaje se podává i těm nejmenším dětem. Lze však připravit i zeleninový vývar s kouskem fenyklu, který dodá jídlu specifickou chuť. Zlepšuje vylučování trávicích fermentů, povzbuzuje střevní peristaltiku. Malý obsah látek ve fenyklu je podobný ženským hormonům a má vliv na zvýšení tvorby mateřského mléka. Stačí pít šálek fenyklového čaje ráno a večer.

Pomáhá při vykašlávání a působí močopudně. Fenyklový čaj je účinný při výplachu unavených očí, užívá se jako dezinfekce či pro povzbuzení. Můžeme si ho sami vyrobit tak, že jednu lžičku čerstvého fenyklu (natě) přivedeme k varu, necháme vylouhovat a pijeme 2–3× denně.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).