Hlavní navigace

Břišní tanec se netančí jen břichem

1. 4. 2009

Sdílet

Lidé bohatí i chudí, krásní i méně pohlední, všichni na celém světě rádi tančí a tanců a tanečních stylů je nespočet. Jedním z nejstarších tanců je břišní tanec, neboli orientální, který si pro své pozitivní účinky zejména na ženské orgány získává oblibu i v moderních civilizacích.

Původ tance není jednoznačný

Tanec se současně vyvíjel na různých místech v několika kulturách. Dle antropologů vznikl hluboko před naším letopočtem a tančili jej v dávných kulturách Afriky, Indie a Blízkého východu. Svědčí o tom nalezené vykopávky zobrazující tanečnice v nezaměnitelných pózách orientálního tance. Díky stěhování národů se později orientální tanec různě prolínal. 

orientální tanečnice

Není tedy divu, že je několik druhů orientálního tance a je znám pod několika jmény. Jednotlivé způsoby tance se liší původem, rytmem a hudbou, typickými prvky a kroky. Odlišné je dokonce i oblečení a zdobení kostýmů. Tančilo se v královských palácích a mezi prostými lidmi. Orientální tanec se vyskytuje jak ve venkovském folkloru – „beledi“, tak v městském – „šaabi“. Někdy sloužil k náboženským rituálům, jindy k námluvám. Orientální tanec se nezávisle rozvíjel v několika částech naší planety. Jedno má však vždy společné – pokaždé zdůrazňuje ženskost a symbolizuje plodnost.

Ženám vyspělých zemí se orientální tanec představil na světové výstavě v Chicagu v roce 1893. Tančila jej orientální tanečnice Little Egypt a její taneční skupina Middle East Dance. S vystoupením sklidily veliký úspěch, diváci byli tancem přímo fascinováni.

První školy orientálního tance, nazývaného bellydance, zde začaly vznikat až  počátkem šedesátých let minulého století a jejich počet rychle vzrůstal. Později se dostal i do Evropy. V České republice začaly vznikat první školy orientálního tance až v roce 1999.

Čím si orientální tanec ženy získává

Orientální tanec vyhledává stále více žen a je pravda, že jej zvládne opravdu každá a v jakémkoli věku, pokud nemá nějaký vážnější zdravotní problém. Základ tance, který již vypadá dobře pro oko, je poměrně jednoduchý a ani choreografie nebývají tolik náročné. Navíc se jedná o pohyb, který pomáhá tělu zbavovat se toxinů a zrychluje metabolismus tanečnice, což vede ke snižování tělesné hmotnosti.

Ojedinělost orientálního tance, který má významný vliv na funkci ženských orgánů, spočívá v tom, že základní pohyb vycházející z krouživých pohybů pánví, kdy se střídá svalové napětí s uvolněním, což zpevňuje pánevní dno, proto se tanec doporučuje jak mladým dívkám, tak ženám po porodu, kterým navíc pomáhá zformovat postavu. Zpevněné pánevní dno může být i prevencí inkontinence (úniku moči), která trápí mnoho žen ve zralém věku.   

Pravidelné tančení účinně snižuje i bolestivost při menstruaci, která bývá způsobena stažením vnitřního i vnějšího svalstva v pánevní oblasti.

Vzhledem k tomu, že se při orientálním tanci nepřetěžují jednotlivé svalové skupiny ani klouby, lékaři jej často doporučují při rehabilitaci po úrazech, operacích i chronických onemocněních pohybového ústrojí, což prokazuje i základní postoj: Pánev musí být při tanci podsazená, čímž uvolní tlak působící na oblast bederní páteře.

Orientální tanec a sebevědomí

orientální tanečnice - 03

Na první hodiny si jen málokdo troufne přijít v oblečení, které odhalí část těla. Později tanečnice získávají sebevědomí a troufnou si odhalit i břicho, což při tanci vypadá dobře, a to i u žen, které bojují s nadváhou. Dokonce bych řekla, že silnějším ženám orientální tanec sluší mnohem více, než štíhlým. Vytahané triko tedy nechte doma, uvidíte, že se v sexy tričku budete cítit sebevědoměji, navíc tak lektorka lépe ohlídá, zda tančíte správně. Pravidelné lekce orientálního tance vás postupně naučí ovládat jednotlivé svaly těla, což vede k tomu, že si ho začnete více vážit a v některých případech tanečnicím může pomoci překonat pocity nejistoty.  

Jak začít s břišním tancem

Orientální tanec je zdravý a zábavný současně. Oblíbily si jej jak mladé dívky, tak i zralé ženy a seniorky v důchodovém věku. Základní pohyby a kroky se snadno naučíte podle instruktážního videa, které však rozhodně nikdy nenahradí pravidelné hodiny pod vedením profesionálních lektorů, kteří by měli dohlížet na správně zatančený prvek.

Na úvodní hodině by vám lektorka měla povědět něco k historii tance a ukázat základní pohyby. Většinou se začíná kroužky pánví. V zrcadle, které by v žádném sále nemělo chybět, si tanečnice hlídá postavení ramen. Při kroužcích by měly zůstat téměř nehnuté. V kroužcích lze poději i chodit. Dalším a již poměrně náročným krokem je uvolnění hrudníku, tedy kroužení hrudníkem, kdy by naopak měly zůstat bez pohybu boky.

Boky a hrudník, stejně jako krční páteř, bývají zpočátku ztuhlé a povolí se až po několika opakováních. Když se toto naučíte, vše další půjde mnohem rychleji, naučíte se osmičky pánví i hrudníkem a mnoho dalších prvků.

U orientálního tance velmi záleží na pojetí lektorky, která by měla hodinu přizpůsobovat schopnostem návštěvnic kurzu. Některé tak volí spíše pomalé rytmy, při kterých se veškeré svalstvo posiluje i uvolňuje velmi důkladně. Orientální tanec však může být pořádně rychlý, stačí do něj zapojit vibrace, natřásání, twisty apod.., při kterých si i ta nejštíhlejší tanečnice bude připadat velmi žensky. Může tak rozhýbat jak svaly stehen, tak hýždě, břicho nebo prsa, záleží samozřejmě na tanečnici a její pokročilosti.

Co na sebe

Pravidlo je jednoduché: tančete v tom, co je vám příjemné, ale nebojte se experimentovat a popustit uzdu fantazii. Nejprve jsem se styděla, ale po roce tančení se na každou hodinu připravuji, hledám barevné kombinace a dokonce si přešívám trika, která jsem již vyřadila. Při tanci se tak cítím mnohem lépe a vlastně mě i více baví, svěřila se mi třiapadesátiletá tanečnice Eliška z Prahy.

Břišní tanec se většinou tančí v dlouhých sukních nebo dlouhých volných kalhotách a břicho by mělo koukat. 

Skvělým doplňkem je penízkový šátek (nebo penízkový pás), který se vyrábí v nejrůznějších barvách. Nejenže vypadá dobře, jeho cinkání do rytmu dobře zní a vy si také můžete s jeho pomocí hlídat pohyby. Penízkový šátek většinou prodávají přímo v centrech, kde se břišní tanec tančí, nebo je mají v nabídce orientální obchody. Vyrábí se buď ze sametu, nebo z lehčích látek, například ze šifonu. Ceny jsou různé a často závisí na množství penízků nebo korálků. Jste-li tvůrčí, můžete si penízky zakoupit samostatně a na šátek je přišít.

Břišní tanec můžete tančit jak naboso, tak v tanečních botičkách s měkkou podrážkou, které případně nahradí ponožky.

Doplňky a choreografie

orientální tanečnice

Většinou se již po prvním roce pravidelného tančení naučíte lehkou, ovšem efektivní choreografii, založenou zejména na zmíněných kroužcích a základních krocích. Později se k tanci přidávají různé pomůcky Nejprve šátek, díky kterému tanečnice působí hned více orientálně a drobné taneční nedostatky za něj můžete schovat. Tančí se i s hůlkou nebo se šavlí, ale mě osobně nejvíce bavil tanec se svíčkami, který již patří mezi náročnější. Vzhledem k tomu, že kapající vosk může poškodit podlahu, ze začátku trénujte například se skleničkami s vodou. Pokud ji přestanete vylévat, poznáte, že můžete hýbat i s ohněm.

Břišní tanec v těhotenství

Nastávající maminky by měly své lektorce svůj stav prozradit. Přestože jim může tanec usnadnit přípravu na porod a vlastně i porod samotný, některým pohybům by se těhotná tanečnice měla raději vyhnout. Tak jako ve všech podobných případech, konzultujte tančení nejprve s lékařem.    

Foto: Filip Singer 2×, Agentura SXC 1×

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).