Hlavní navigace

Borůvkové pivo ze želivského pivovaru

6. 4. 2010

Sdílet

Rozsáhlá rekonstrukce a modernizace želivského pivovaru zastavila na několik měsíců výrobu oblíbeného nápoje přímo v areálu kláštera. Už v dubnu se ale želivské pivo opět začne vařit a do konce letošního roku se plně vrátí do klášterních prostor. Želivský klášterní pivovar totiž chystá pro pivní fajnšmekry nové druhy piva podle starých unikátních receptur.

Rozsáhlá rekonstrukce a modernizace želivského pivovaru zastavila na několik měsíců výrobu oblíbeného nápoje přímo v areálu kláštera. Už v dubnu se ale želivské pivo opět začne vařit a do konce letošního roku se plně vrátí do klášterních prostor. Želivský klášterní pivovar totiž chystá pro pivní fajnšmekry nové druhy piva podle starých unikátních receptur.

„V klášterní knihovně jsme našli ručně psaný recept z osmnáctého století na staré bylinné klášterní pivo, které budeme v upravené podobě vyrábět. A chystáme se také na piva nejrůznějších příchutí. Specialitou tak třeba bude pivo s příchutí borůvek,“ láká na různé variace piva provisor kláštera páter Jáchym a dodává, že hlavní výroba se bude soustředit především na světlé čtrnáctistupňové pivo a na bylinnou specialitu.

Čtěte téma: Pivo na kole. Je to zločin?

Cyklistovi na silnici se netoleruje ani kapka alkoholu. Víte, co vám hrozí na kole „pod vlivem“? A kontroluje vůbec policie cyklisty?

K dostání bude od dubna na pultech po celé Vysočině a pro turisty a návštěvníky také přímo v klášteře. Pivo ze Želiva je mezi milovníky vyhlášené a dostalo se i do několika pivních map po celé Evropě. Za jeho neobvyklou chutí tak jezdí lidé na Vysočinu z různých koutů světa.

Vaření piva v želivském klášteře má mnohaletou tradici

Výlučné právo vařit tzv. klášterní pivo mají historicky pouze pivovary v majetku církevních řádů nebo alespoň s částečným majetkovým podílem. Želivský klášterní pivovar jako jeden z mála českých pivovarů může vařit pivo podle starých osvědčených postupů dodávající kromě specifické chuti i punc výjimečnosti.

Nápad na obnovení vaření piva vznikl v devadesátých letech minulého století. V Želivě tak vznikl minipivovar, kde se vařily tři druhy piva. Vedle klasického klášterního piva to bylo pivo medové a višňové. Po rekonstrukci čeká pivovar změna, která postupně rozšíří pivní sortiment o další speciality.

Podle starých kronik se v želivském klášteře vařilo pivo několik století. Poté, co byl za doby komunistického režimu klášter přeměněný na koncentrační tábor pro katolické kněze a řeholníky, ztratila se zcela kontinuita se starými tradicemi a zvyky.

Zdroj: Commservis.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).