Hlavní navigace

Bolesti zad trápí skoro všechny

27. 2. 2009

Sdílet

S bolestmi zad se během života setká až 80 % populace. Je však alarmující, že až 75 % dětí je sužováno stejným problémem. Není divu, že právě bolesti zad jsou nejčastějším důvodem k vystavení pracovní neschopnosti.

Bolest zad může být akutní nebo chronická. Za náhlé jsou označovány všechny případy, kdy problémy netrvají déle než tři měsíce. O dlouhodobé bolesti se hovoří tehdy, když trvá déle než tři měsíce nebo se akutní bolest vyskytne nejméně dvakrát za rok.

Nemoci-a-urazy-Bolesti-zad-boty

Příčiny bolesti zad mohou být různé. Nepříznivě také působí faktory nevhodného životního stylu, na který se člověk ve svém vývoji dosud nedokázal přizpůsobit. Jsou to především nedostatek pohybu a naopak přetěžování nebo jednostranná zátěž, stres a nevhodná strava, vysvětluje fyzioterapeut Mgr. Pavel Kloud.

Problémem podle něj je, že si mnoho lidí vůbec nepřipouští, že by měli nedostatek pohybu a naopak se domnívají, že každodenní namáhavý shon postačí. Přesto je bolí za krkem, otékají jim nohy a bolí je záda. Průměrný člověk potřebuje dnes podstatně méně pohybu k tomu, aby uspokojil své základní životní nároky, než tomu bylo před několika desítkami let. Neodůvodněné používání automobilu je dalším prohřeškem proti vlastnímu zdraví, dodává fyzioterapeut.

Nesprávné sezení, ale i špatné boty

Častou příčinnou bolestí zad je také stres, který ovlivňuje centrální svalstvo zodpovídající za řízení motoriky a svalů. Stres a negativní emoce hrají hlavní úlohu při vzniku funkčních poruch pohybového systému. Neřešené problémy v práci nebo doma jsou příčinou napětí, které se projeví fyzickou bolestí. Bolest zad se často stává únikovou cestou od těchto problémů, varuje Kloud.

Za bolestmi se také mohou skrývat důsledky nesprávného sezení. Dochází tak ke stlačení meziobratlových tkání, a tím je omezen přísun tekutin a jejich výživa. Statické sezení způsobuje i ochabnutí zádových svalů, a to vede ke zvýšení zatížení plotének až ke vzniku bolesti. Jakmile tento stav trvá déle, může dojít k chronickým potížím, včetně posunu plotének. Při nesprávném sezení je příliš zatěžována krční páteř spolu s krčním a ramenným svalstvem. Dlouhodobé statické zatížení vede k omezení krevního oběhu a zásobování těla kyslíkem a živinami a vyúsťuje v celkovou únavu těla a mysli.

Stejně tak zádům škodí nevhodně zvolená obuv. Příliš vysoké podpatky, ale také boty typu balerínky, způsobují bolesti zad. Důležité také je, aby boty neměly tvrdou koženou nebo umělou podrážku, ta „vysílá“ při nárazu o zem vlny otřesů. Řešením je obuv s měkkou pryžovou podrážkou nebo vložky a polštářky tlumící otřesy.

Kdy k lékaři

Nemoci-a-urazy-Bolesti-zad-skokan

Velmi časté je, že si lidé snaží od bolestí zad ulevit sami. Obecně platí, že pomáhá suché teplo, krátkodobý klid na lůžku a léky proti bolesti. Přesto mohou bolesti přetrvávat, a pak je třeba vyhledat lékaře.

Podrobnější lékařské vyšetření je zapotřebí, zejména pokud se bolesti stále stupňují, přetrvávají i v klidu, není možné najít úlevovou polohu anebo podstatně omezují pohyblivost pacienta. Dále může být velmi závažné, pokud je bolest provázena teplotou nebo dalšími příznaky – brněním, mravenčením, poruchami močení, poruchami hybnosti, vysvětluje MUDr. Yvona Angerová, primářka Kliniky rehabilitačního lékařství Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Stejně tak je nutné navštívit lékaře v případě, kdy bolesti vyzařují do dolních nebo horních končetin, nebo se bolesti zvětšují při zvýšení nitrobřišního tlaku (např. při kašli nebo tlaku na stolici).

Navíc bolesti zad mohou být varovným signálem řady závažných problémů, zánětlivých a revmatologických onemocnění, nádorů, metastáz, jejichž zanedbání může mít dlouhodobé následky. I akutní bolesti po zvýšené námaze, které signalizují hlavně přetěžování jednotlivých částí pohybového aparátu, se mohou postupně stát chronickými.

Zanedbání dlouhodobých problémů může vést k rozvoji patologických pohybových stereotypů, které nadále vedou k přetěžování jednotlivých struktur pohybového systému a posléze k urychlení degenerativních změn páteře a následně celého pohybového aparátu. Řešením rozhodně není konzumace analgetik, ale návštěva lékaře, který doporučí fyzioterapii, například pravidelné cvičení individuálně zaměřené na konkrétní potíže pacienta, uzavírá primářka Angorová.

Čtěte téma: Bolí vás páteř? Posilujte zádové svaly

Je ovšem nutné cvičit správně a dodržovat určité zásady. Poradíme vám, jak na to.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).