Hlavní navigace

Bodystat: šikovný přístroj, který vám pomůže zhubnout

Sdílet

Držíte diety, trápíte se hladem, cvičíte několik hodin denně a přesto nehubnete? Možná děláte něco špatně a navzdory pár kilům na váze navíc vaše tělo trpí a hladoví. Odpověď vám může přinést malá kouzelná krabička, která se jmenuje bodystat.

Katce je 22 let a odmalička sportuje. Několik roků chodila do oddílu karate a pak si udělala kursy na aerobic a box aerobic. Kromě komerčních lekcí ve fitku trénuje i pardubické floorbalisty, přesto není se svou postavou úplně spokojená.  A protože v poslední době pár kilo nabrala i přes intenzivní tréninky, rozhodla se zjistit, co je špatně. „Skoro nemám čas se najíst, ráno nemám vůbec na jídlo pomyšlení, ve škole není na pořádný oběd čas, takže jen něco zhltnu při přechodu z posluchárny do posluchárny, pak rovnou běžím na trénink, cestou do sebe nacpu nějakou müsli tyčinku nebo sušenky a po cvičení padám únavou. Doma si pak konečně sednu, a když je po ruce čokoláda, zmizí ve mně, ani nevím jak.“  No a vyčerpané tělo ve strachu, že zase nedostane pořádné jídlo, všechno hezky uloží na horší časy. „Člověk má pocit, že vůbec nic nejí a nechápe, proč kila přibývají.“

Katka jako profesionálka věděla, že její jídelníček není v pořádku, přesto stále doufala, že si s tím tělo poradí. Když ale váha ukazovala stále víc kilo a únava byla čím dál větší, rozhodla se něco s tím udělat.

Čtěte také: Sportuji, ale nehubnu

Co se z bodystatu dozvíte

bodystat

Bodystat změří bioimpedanční metodou pomocí elektrod a speciálního záření, které probíhá tělem, aktuální množství tuku, aktivní tělesné hmoty a vody v těle. To už jsou informace, které mi prozradila pardubická osobní trenérka Marianna Turociová. Z měření také zjistíte, jaký je váš bazální metabolismus, tedy kolik kalorií potřebujete k tomu, aby vaše tělo fungovalo v klidu. Pokud sportujete, bude potřeba energie vyšší  – i to vám chytrá krabička řekne. Můžete zvolit také speciální program – a získáte informaci o tom, jak často cvičit, i to, zda vám hrozí riziko srdečního onemocnění.

Jdeme měřit

bodystat

Před měřením je dobré 24 hodin nepít alkohol, kávu a čaj. Výsledky může zkreslit i opulentní oběd nebo velká láhev coca-coly. Marianna se vás nejdřív zeptá na výšku a váhu a pak vám změří obvod pasu a boků. Budou ji zajímat i nemoci vašich rodičů, hlavně ty dědičné a samozřejmě musíte sdělit svůj zdravotní stav včetně léků, které pravidelně berete. Kouříte nebo pijete alkohol?  – i s tím se raději svěřte, jinak může být měřený výsledek zkreslený.

Po vyplnění krátkého dotazníku si sundáte ponožky a Marianna vám přilepí na chodidla a dlaně elektrody a pak už začne bodystat měřit. Trvá to chvilku, nebolí to, jen mírně brní a krabička sem tam pípne, když ukládá naměřené hodnoty. Za pár dní dostanete kompletní rozbor složení vašeho těla i rady, jak kdy a co jíst, abyste ztráceli tuk, ale zůstaly vám svaly i dost energie.

Nepřehlédněte: Jak si při hubnutí pochutnat a zároveň nepřibrat?

Jdeme pro výsledky

„Když jsem si došla pro výsledky, docela jsem se vyděsila. Šest kilo nadváhy a o 3% víc tělesného tuku, než by bylo vhodné. Dostala jsem nějaká doporučení, jak jíst a dokonce i přesně spočítaný příděl kalorií na den.” 

Takže Katka už tři týdny váží každé sousto a přemýšlí, kolik toho sníst. "Nikdy jsem jídlo nevážila a neřešila moc, co jím, takže jsem si nejdřív přišla hrozně směšně a omezená, ale je pravda, že za dva týdny jsem si zvykla a už to jde samo. Dokonce se i cítím líp”, pochvaluje si Katka a dodává, že ji také velmi překvapila změna chutí. “Už skoro vůbec nemám chuť na sladkosti nebo brambůrky. Prostě jsem se dostatečně najedla tím, co jsem si připravila k hlavním jídlům a ke svačině. Jestli hubnu, to nevím, ale rozhodně je mi líp. Výsledek ukáže až další měření za 3 měsíce.”

Komu může bodystat pomoci

bodystat

Měření můžou absolvovat už děti od 12 let, zejména ty se sklonem k nadváze. Marianna Turociová ho doporučuje i mladým lidem s nadváhou nebo obezitou a hlavně je výborným pomocníkem pro lidi v aktivním věku, kteří trpí všemi neduhy současného hektického světa. Stravování ve fast foodech nebo v práci u počítače, stres, spěch, nedostatek pohybu a kompenzace náročného dne u sklenice alkoholu. Těmto lidem začnou dřív nebo později nenápadně přibývat kila a místo pevných svalů zůstane jen roztřesený rosol. Pokud se vzpamatují včas a začnou se sebou něco dělat, může jim právě bodystat hodně pomoci.

Měření můžou absolvovat i lidé s extrémně nízkou hmotností nebo poruchou příjmu potravy, protože výsledky takového měření můžou poukázat na závažné zdravotní komplikace, které při podvýživě hrozí.

No a přístroj je samozřejmě vhodný pro všechny sportovce, kteří potřebují vyváženou stravu i vhodný tréninkový plán.

Napsali jsme: Zdravé jídlo může i chutnat. Když se dobře připraví

Příběh Majky

Tak totiž Mariannu Turociovou znají její klientky, a ne jen ty, které se nechaly bodystatem změřit. Majka je totiž také osobní trenérka a jejíma rukama už prošla spousta žen. Mnohé nevěří, že i ona se několik let potýkala s nadváhou. A to hlavně po dvou komplikovaných těhotenstvích, kdy nemohla sportovat a kila přibývala. „I proto dnes ženy a dívky, které za mnou přijdou s žádostí o pomoc při hubnutí a cvičení, velice dobře chápu. Sama jsem si obdobím různých nesmyslných diet prošla a vím, jak jim je. Marianna se nakonec na zázračné diety vykašlala, zásadně změnila stravovací návyky a vrátila se ke sportu. Dnes nemá s váhou problémy, neví, co to jsou bolesti zad, a cítí se lépe než před těhotenstvím.

„Bodystat dnes používám jen pro svou vlastní motivaci, kdy si pravidelným měřením hlídám, jestli jsou poměry v mém těle pořád v mezích normy, protože ta chytrá krabička pozná každý výkyv v mém režimu a v žádném případě ji nemůžu obelhat.“

Klientka mi musí důvěřovat

bodystat

„To je velmi důležitý předpoklad úspěchu“, vysvětluje Marianna Turociová. Každou ženu – protože zatím mají o měření na bodystatu zájem skutečně jen ženy, se snaží poznat ze všech stránek. „Potřebuji znát její požadavky, životní styl, přístup ke stravě, vztah k pohybu, provádím komplexní diagnostiku zdravotního stavu, fyzické testy i  testy flexibility“. Až po zhodnocení všech aspektů začne práce na sestavení  vhodného jídelníčku, pohybového režimu i nutné a často opomíjené  relaxace. „Vždycky svým klientům říkám, že rozhodnutí zásadně změnit stávající životní styl je pouze na nich a velice důležitá je pevná vůle, nadšení, vytrvalost a trpělivost. Já jim pak odborně poradím, pomůžu nastartovat a motivuju je, aby jejich snažení přineslo vytoužený výsledek.“ Největší odměnou pro obě strany je klesající váha, úbytek centimetrů a lepší pocit. „ Klientka se cítí lépe, naučí se zdravě jíst, najde si vztah k pravidelnému pohybu, lépe spí, zvládá stresy a je sebevědomější. A největší radost mám, když se i po ukončení naše spolupráce nadále potkáváme v tělocvičně a já vidím, že se drží se ve formě a cvičení ji pořád baví.“

Tip: Jezte chleba, budete šťastnější

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Mluvím do mikrofonu. Poslouchám, co říkají do mikrofonu druzí. Tělocvična je můj druhý domov.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).