Hlavní navigace

Bio v Jednotě: žádná sláva, soudruzi

21. 4. 2009

Sdílet

Pod názvem Jednota si vybavuji mizerně zásobené venkovské prodejny, kde chleba ani mléko po dvanácté hodině nebyly a na salámech bujně rašila plíseň. Doba se však změnila. Dokonce tak výrazně, že i Jednota začala nabízet biopotraviny.

Malé prodejny se smíšeným zbožím Jednota jsou rozesety po celé republice. Zpravidla se nacházejí na vesnicích nebo v malých městech, kde nemusejí příliš bojovat s konkurencí. Tomu odpovídá i jejich sortiment. Obchody se snaží na malé ploše nabídnout vše: od jogurtů přes prací prášky až po krmiva pro zvířata. Bohužel často na úkor kvality. Nedávno do nabídky Jednot přibyly biopotraviny, což přilákalo moji pozornost a já se vydala na průzkum. Uznejte sami, nalézt symbol moderního životního stylu v jednom z posledních reliktů socialismu je výzva.

jednotaBiopotraviny už úspěšně dobyly všechny obchodní řetězce v Česku, což jenom ilustruje, že u nás zažívají svůj boom. Sítě obchodů se předhánějí, která z nich nabídne lepší sortiment za rozumnější ceny. Část z nich dokonce vsadila na vlastní privátní značku biopotravin. Prodávat biopotraviny je zkrátka trendy a není divu, že se do konkurenčního boje pustila i Jednota. Jenže zůstala věrná své pověsti nepříliš dobře zásobeného obchodu s nepružným managementem, takže v běhu za penězi zákazníků kulhá na obě nohy.

Hnusné zrní, bohužel

Hned na začátku mě překvapil nezvykle malý výběr. Byl dokonce tak mizerný, že jíst pouze nabízené potraviny, velmi brzy bych umřela hlady. Zvláštně také působí skutečnost, že vedle biopotravin jsou prodávány běžné produkty, aniž by byly nějak odlišeny. V Jednotě v Milovicích u Lysé nad Labem, kterou jsem navštívila, se biopotraviny spolu s bezlepkovými potravinami krčí v metr širokém regálu s několika málo policemi. Jen pro ilustraci, regál s polévkami ze sáčku a instantními pokrmy je více než dvojnásobný, o bohaté nabídce masových konzerv ve vlastní šťávě ani nemluvě.

jednotaNabídka biopotravin je zkrátka chudá a bohužel podporuje nepěkný mýtus, že bio automaticky znamená „hnusné zrní“. Zákazník si může vybrat mezi jedním druhem fazolí, jedním druhem čočky, kuskusem, třtinovým cukrem, třemi druhy mouky, ovesnými vločkami, dvěma druhy müsli, několika instantními směsmi na výrobu chleba a palačinek, pár sušenkami a rýžovým chlebem. Ochutit si tyto základní potraviny můžete jedním ovocným sirupem, slunečnicovým a olivovým olejem nebo kečupem. To vše se dá zapít džusem ze směsi ovoce nebo bylinkovým čajem. 

Jako dezert si lze připravit puding, posypat jej vanilkovým nebo skořicovým cukrem a dopřát si kousek čokolády nebo dýňová semínka. Toť vše. Ani jedno bio zrníčko navíc. Chudák neinformovaný spotřebitel musí zákonitě získat dojem, že jedlíci biopotravin jsou opravdu zvláštní tvorové živící se podivným jídlem bez chuti. Přitom Jednota nabízí poměrně slušný výběr mléčných výrobků od dvou velkých mlékáren, které vyrábí také biopotraviny, přesto v nabídce nenajdete ani jeden bio jogurt nebo bio mléko.

Drahé, ale české

Dalším nepříjemným překvapením pro lidi neznalé věci jsou nezvykle vysoké ceny u některých výrobků. Zatímco se ostatní obchodní řetězce snaží držet cenu biopotravin na uzdě, Jednota otěže značně povolila. Například malé balení českého bio kečupu od Hamé stojí 36 korun, běžný kečup od stejného výrobce koupíte za méně než třetinu, cenový rozdíl činí více než 220 procent! U slunečnicového oleje byl rozdíl dokonce víc než 260 procent! Přitom většinu zákazníků Jednoty tvoří ženy na rodičovské dovolené, sociálně a ekonomicky slabší lidé, včetně dělníků z okolních staveb. Silně pochybuji, že by zrovna oni prahli po produktech ekologického zemědělství.    

jednotaJedno pozitivum se ale Jednotě nedá upřít, velká část biopotravin je českého původu. Mnohé obchodní řetězce sice nabízejí bohatý výběr, ale většina výrobků pochází z Rakouska nebo Německa. Výjimkou není ani ovoce nebo zelenina z druhého konce světa. Zákonitě pak mizí dobrý efekt ekologického zemědělství, protože při transportu potravin vznikají škodliviny a dochází tak k poškození přírody. Jednota se sympaticky drží české produkce a nesnaží se oslnit zahraničními a zákonitě dražšími produkty. Český rýžový bio chlebíček stojí prakticky stejně jako konvenčně vyráběný. Příjemné je rovněž objevit český vanilkový cukr z pravé vanilky, sáček za 8 korun. Běžně se aromatická vanilka nahrazuje mnohem levnějším umělým ochucovadlem vanilinem.

Škoda, přeškoda…

Celkově však Jednota vsadila na špatnou kartu. Biopotraviny začala nabízet ve srovnání s konkurencí pozdě, takže zákazníci, kteří je kupují, si už dávno našli jiné obchody s mnohem širším sortimentem. Naopak spotřebitelé, jež po biopotravinách nesahají, si jen těžko vyberou z chudé nabídky až na výjimky drahých produktů. Jednota tak zavedením bio výrobků do své nabídky jen mezi neinformovanými lidmi zbytečně podpořila zažitý mýtus, že biopotraviny nejsou příliš chutné a jsou předražené. Což je škoda.

Jednota Milovice
Smíšené zboží
Mírová ul. 74
289 23 Milovice
tel.: +420 325 577 207

Otevírací doba:
PO – PÁ  7,00 – 19,00
SO – NE  8,00 – 13,00

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).