Hlavní navigace

Aspartam se prověřuje i nadále. Jeho bezpečnost stále nebyla potvrzena

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Leta letoucí se zkoumá, jestli aspartam škodí, nebo jsou s ním naše těla spřízněna. Úřad pro bezpečnost potravin to měl rozseknout už třikrát, ani teď však své stanovisko nevydal. Proč?

Umělé sladidlo aspartam je poměrně hojně rozšířenou přídatnou látkou. Přestože se do potravin a potravinových doplňků přidává dobře třicet let, poslední roky mu jeho štaci do jídla lehce znepříjemňují odborníci z celého světa. Probírají se dosavadními studiemi a hledají střípky, které by nasvědčovaly či vyvrátily hojně rozšířené informace třeba o jeho rakovinotvorných účincích. Ty na svých stránkách zveřejnil už v roce 2005 recenzovaný časopis Environmental Health Perspectives (EHP).

Šlo o první experimentální demonstraci multipotenciálních karcinogenních účinků aspartamu podávaného ve stravě krysám. Výsledky mega-experimentu prováděného v Itálii (Cesare Maltoni Cancer Research Center, European Ramazzini Foundation of Oncology and Environmental Sciences, Bologna, Italy) tehdy naznačily, že aspartam je karcinogenní činidlo dokonce v denní dávce 20 mg/kg tělesné hmotnosti. To je mnohem méně než současný akceptovatelný denní příjem (ADI), který je pro člověka stanoven na 50 mg/kg v USA a 40 mg/kg v Evropě.

Na základě těchto výsledků se došlo ve studii k závěru, že je nutné přistoupit k okamžitému novému prověřování akceptovatelných limitů pro aspartam. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) se proto pustil do vlastního bádání. V roce 2006 na základě vlastních poznatků bezpečnost aspartamu v potravinách potvrdil. Ale pochybnosti zůstaly. Závěry EFSA jednoduše u veřejnosti pohořely, proto byla Evropskou komisí znovu požádána o doposud největší přehodnocení bezpečnosti přídatné látky, které kdy probíhalo.

Čtěte k tématu: Aspartam ve žvýkačkách vás položí. Když jich bude 415 naráz

Téměř dva roky tak vědci celého světa obrací listy všemožných studií a hledají společnou odpověď. Zvládnout to původně měli do 31. července 2012, potom do 30. září 2012. Poslední termín byl květen letošního roku. Takže jak jsme na tom?

Bádáme, bádáme, zatím nic nevíme

Už před dvěma měsíci nám „spojka“ mezi EFSA a Českou republikou, Ministerstvo zemědělství (MZe) dalo jasně najevo, že aspartam je bezpečný: „Můžeme konstatovat, že závěry publikované v návrhu stanoviska EFSA lze považovat za definitivní a připomínky vznesené v průběhu veřejné konzultace budou spíše formální bez vlivu na výsledné stanovisko EFSA (tedy, že je aspartam bezpečný),“ napsal nám Olaf Deutch z MZe. Jenže teď, kdy to EFSA měla definitivně potvrdit, přichází další odklad. Bylo dohodnuto prodloužení časového rámce pro konečné přehodnocení aspartamu úřadem EFSA tak, aby byl dostačující čas na zvážení a vyjádření zpětné vazby, i ke všem novým informacím, plynoucím z veřejné konzultace k návrhu hodnocení aspartamu. To probíhalo od 9. ledna do 15. února 2013, kdy převážně odborná obec vznášela své připomínky a teze týkající se hodnocení rizik při užívání aspartamu.

Úřad EFSA obdržel přes 200 komentářů na hlavní témata, která vybrali experti EFSA jako důležité pro hodnocení rizik: bezpečnost metabolitů aspartamu, a jak nejlépe vyjádřit nejistoty (pochybnosti) zdůrazněné v návrhu hodnocení aspartamu. Experti EFSA identifikovali z přijatých komentářů stanoviska k hodnocení aspartamu a určili klíčové kroky pro jejich vědecký přístup, protože by chtěli objasnit více, včetně vyjádření nejistot (pochybností), předtím než uzavřou své stanovisko. Prodloužení času by mělo údajně zaručit, že vědecké doporučení úřadu EFSA bude kompletně zahrnovat přijaté informace a pro ty, kdo se zajímají o toto hodnocení, bude možné lehce porozumět, jak Panel EFSA došel ke svým závěrům. Jestli je aspartam bezpečný, se tak s jistotou dozvíme v listopadu 2013. Tedy pokud se počtvrté nedočkáme odkladu…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).