Hlavní navigace

Asistenční psi by měli být dostupnější

24. 2. 2010

Sdílet

Asistenční psi pomáhají handicapovaným lidem podobným způsobem, jako vodící psi usnadňují život nevidomým. Ale ne každý, kdo by speciálně vycvičeného psa potřeboval, na něj má dostatek financí. Pracovní skupina, kterou koordinuje ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), se zabývá psy se speciálním výcvikem. Jejím hlavním cílem je právě zlepšení situace zdravotně postižených lidí. Na pořízení vodících psů přispívá stát nevidomým formou dávky sociální péče. Jedná se o jednorázový příspěvek na…

Asistenční psi pomáhají handicapovaným lidem podobným způsobem, jako vodící psi usnadňují život nevidomým. Ale ne každý, kdo by speciálně vycvičeného psa potřeboval, na něj má dostatek financí.

pes

Pracovní skupina, kterou koordinuje ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), se zabývá psy se speciálním výcvikem. Jejím hlavním cílem je právě zlepšení situace zdravotně postižených lidí. Na pořízení vodících psů přispívá stát nevidomým formou dávky sociální péče. Jedná se o jednorázový příspěvek na opatření zvláštních pomůcek. V roce 2008 si díky příspěvku státu v celkové výši 7,95 miliónu korun mohlo vodícího psa pořídit 52 osob.

V případě asistenčních psů, které užívají lidé s jiným těžkým zdravotním postižením než zrakovým, se tato dávka nevyplácí. MPSV ale poskytuje dotace na sociální služby organizacím, které čtyřnohé pomocníky cvičí. V roce 2008 tímto způsobem MPSV vyplatilo 902 tisíc Kč.

MPSV si nechalo vypracovat studii, která mimo jiné navrhuje zrovnoprávnění vodících a asistenčních psů, jejichž držitelé by tak v budoucnu mohli čerpat stejné výhody.

Zdroj a více informací: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, www.mpsv.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).