Hlavní navigace

Antikoncepční pilulky? Potíže mohou způsobit po vysazení

17. 4. 2015

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Ondřej Hošt
Neochvějně si drží první místo v oblíbenosti antikoncepčních metod, užívají ji šestnáctileté dívky i padesátileté dámy. Hormonální antikoncepce v pilulkách má ale i své stinné stránky, a to nejen během užívání.

Potíže s hormonální antikoncepcí totiž mohou nastat a trvat i po jejím vysazení – pro většinu žen bohužel v době, kdy si přejí otěhotnět. Nežádoucí účinky po vysazení perorální hormonální antikoncepce eviduje Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Ve svém Informačním zpravodaji popisuje případ, kdy žena ohlásila podezření na nežádoucí reakci. Dokud pacientka užívala hormonální antikoncepci, netrpěla žádnými potížemi. Ty přišly, až když prášky vysadila. Objevilo se akné, vypadávání vlasů, nepravidelná menstruace.

Pravidelná menstruace není automatismus

Právě posledně jmenované je podle lékařky Heleny Máslové (na snímku), která se věnuje zejména psychogynekologii, ženskému zdraví a reprodukci z pohledu psychosomatických souvislostí, typickým obrázkem: „Z mé empirické zkušenosti vyplývá, že tzv. amenorrhee post-pill, kdy se menstruační cyklus po vysazení hormonální antikoncepce neobnoví a žena nemenstruuje, je častým nežádoucím účinkem antikoncepce, ačkoliv toto není uvedeno v příbalových letácích. Sama jsem viděla mnoho takovýchto žen.“

Ženy rovněž mnohdy popisují problémy s pletí: „Hormonální antikoncepci jsem užívala od šestnácti let, vysadila jsem ji před deseti lety,“ říká Eva. Od té doby se mi hodně zhoršila pleť a trpím akné v silné formě. Častokrát se setkávám s názorem, že se po vysazení moje tělo čistí a bouří se mi hormony a tento proces může trvat několik let.“

Možné nežádoucí účinky po vysazení hormonální antikoncepce

Tělesné změny, ke kterým může docházet při vyrovnávání hormonálních hladin k přirozenému stavu po vysazení externě dodávaných pohlavních hormonů:

  • Změny se týkají především kůže, dochází ke zvýšené tvorbě kožního mazu, výskytu akné, vypadávání vlasů. 
  • Může se změnit tělesná hmotnost. 
  • V rámci obnovy normálního menstruačního cyklu může dojít k tzv. post-pill amenorrhee. O té se hovoří, pokud se menstruační cyklus sám neobnoví do šesti měsíců po vysazení přípravků hormonální antikoncepce.

Zdroj: Informační zpravodaj SÚKL, 1/2015

Spolehlivost a její cena

Pilulky dodávají tělu dva základní syntetické hormony, které brání početí. Jejich masová obliba tkví především ve faktu, že jsou až neskutečně spolehlivé – uvádí se asi 0,03% riziko nechtěného otěhotnění (tedy alespoň při dodržení předepsaného užívání, což je pro některé ženy problém). 

Od dob, kdy první prášky užívala americká „zlatá mládež“ jako ochranu proti početí, už uplynuly desítky let výzkumu. Navíc se vyvíjejí preparáty se stále nižšími dávkami hormonů a většina žen si proto nepřipouští rizika. Mladá dívka také obvykle neuvažuje o tom, že za deset let bude chtít otěhotnět a eventuálně by mohl nastat problém. 

Pečlivá rozvaha je ale na místě: „Nežádoucí účinky souvisí s několika faktory,“ uvádí Helena Máslová. „Vliv má délka užívání antikoncepce, ale především věk, kdy byla nasazena. Pokud ji tedy začne užívat patnáctiletá dívka, která do té doby jen několikrát nepravidelně menstruovala nebo dokonce vůbec, pravděpodobnost problému do budoucna je vysoká.“

Pokud žena začala užívat hormonální antikoncepci v situaci, kdy neměla pravidelný menstruační cyklus, je pravděpodobné, že po vysazení přípravku cyklus opět nebude pravidelný,upozorňuje také SÚKL.

 

Co se děje v těle?

Po letech užívání hormonální antikoncepce může mít tělo problém si vzpomenout, jak by mělo správně fungovat. Nejprve dojde k poklesu substitučně dodávaných syntetických hormonů a nastane krvácení tzv. ze spádu. Teprve poté dochází k obnově menstruačního cyklu, který musí zajistit vlastní hormonální kaskáda.

„To se ale ne vždy zdaří, pak se tedy nějakou dobu čeká, zda se vše spraví samo a tělu se podaří menstruační cyklus obnovit,“ vysvětluje lékařka. „Někdy stačí ženě jedna konzultace s odborníkem a pomoc nějakého fytopreparátu, mnohdy jde ale o problém na následující měsíce, rok i delší dobu.“

Ještě stále se ale běžně stává, že gynekolog jako řešení předepíše jiný typ perorální hormonální antikoncepce a žena, která má potíže s menstruací, ji dále užívá, čímž se příčina problému nevyřeší – i proto stoupá počet klientů reprodukčních center. Většina pacientek totiž antikoncepci vysazuje právě v době, kdy chce otěhotnět.

Pilulky jen pro zdravé ženy

Pilulky jako spolehlivá antikoncepce jsou účinné a v určitém životním období a zdravotním stavu i vhodné jako ochrana před neplánovaným početím. Přístup k nim by ale měl být obezřetný, dobře zvažovat musí žena i její lékař. Zásadní roli pro nebo proti jejich předepsání hraje několik věcí, ale jednoduše je vyjadřuje Helena Máslová:

„Jen zdravé a plodné ženě je možné předepsat preparát proti plodnosti. Měla by mít v pořádku menstruační cyklus a nemělo by u ní bezprostředně hrozit nebezpečí hormonálních problémů.“

Ty se mohou objevit například při náběhu na mentální anorexii nebo při syndromu polycystických ovarií, kdy vaječníky nefungují tak, jak by měly. Možné potíže odhalí ultrazvukové vyšetření. Velmi důležitá je také důkladná rodinná anamnéza. Antikoncepční pilulky by neměly užívat ženy, jejichž matka měla rakovinu prsu nebo se v rodině vyskytují cévní mozkové příhody, infarkty myokardu či hluboké žilní trombózy.

Lékaři by měli mít na paměti, že u přípravků hormonální antikoncepce se v souvislosti s dodáváním externích pohlavních hormonů do ženského těla mohou vyskytnout nežádoucí reakce jak v průběhu užívání přípravku, tak i po jeho vysazení. V tomto směru je také vhodné edukovat pacientky,uvádí SÚKL. Realita může být ale různá, i proto se ženám vyplatí důkladné zamyšlení a shánění informací u svého lékaře.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).