Hlavní navigace

Amatsu: Léčebná masáž, která vás vrátí do formy

16. 7. 2009

Sdílet

Masáž Amatsu není v Česku zatím příliš známá. Přitom se jedná o více než pět tisíc let starou techniku, která nastartuje řadu samoléčebných procesů v organismu. Velkou relaxaci ovšem nečekejte. Uleví se vám, ale terapeut s vámi pořádně zahýbá.

Během Amatsu masáže si příliš nepohovíte. Terapeut s vámi opravdu „zacvičí“, nicméně po masáži se vám neuvěřitelně uleví. Nohy i ruce vám připadají o polovinu lehčí. Téměř se vznášíte. Také mysl máte mnohem klidnější, a to už za ten „tělocvik“ stojí. Masér zpočátku jemně stimuluje určité body na těle, hmaty podporuje proudění lymfy v organismu. Hloubkovou masáží zas ovlivňuje orgány v těle. A ještě mnohem více.

„Pravda je, že si člověk při Amatsu příliš nepohoví. Ten, kdo si chce užít vyloženě relaxační masáž, půjde spíše na klasiku, která však není tolik účinná,“ říká Eva Hynková, masérka lázní Cordeus – Centra trvalého zdraví v Praze a držitelka Diplomu Amatsu druhého stupně . Tuto terapii vyhledávají většinou lidé s nějakým zdravotním problémem. Vhodná je ovšem i jako prevence.

Amatsu masáž

Amatsu v sobě spojuje řadu technik – od diagnostiky pomocí svalových testů přes hloubkové tkáňové masáže, osteopatii až po kraniosakrální terapii. Je to masáž, která „obhospodaří“ celého člověka – kostru, svaly, šlachy, žlázy s vnitřní sekrecí. Amatsu, stejně jako řada dalších masáží, pochází z Dálného východu a je otázkou, zda existovala dříve a pak se rozštěpila, nebo naopak posbírala a spojila různé metody.   

Masáži předchází svalový neboli kineziologický test, kdy terapeut zjišťuje, jak svaly a kosti reagují na určité podněty a povely. Eva Hynková například sledovala, jak velkou sílu musím vynaložit proti tlaku její ruky. Způsobů testování je několik a prověřují se jak horní, tak dolní končetiny. Test se zopakuje i na závěr a opravdu jde pak vše mnohem snáz, reakce jsou tak nějak plynulejší.

Toxiny: daň za trvanlivé potraviny a špatný životní styl

Ruce bývají při běžných masážích nejvíce opomíjené. Málokterá se jim opravdu věnuje. Přitom řada lidí celý den pracuje u počítače, takže ťukají prsty do klávesnice a pohybují myší, a především ruce se namáhají při mnoha dalších profesích. „Může se proto ucpat karpální tunel, což lidi bolí, jdou na operaci, ale pravděpodobně se jim po nějaké době ucpe znovu,“ říká Eva Hynková. Amatsu je prevencí. Masér se pustí do zápěstí, kde začíná hlavní nerv a pěknou chvilku se mu věnuje. Nerv navíc pokračuje do loketního kloubu, ramene a putuje až do páteře, kde ovlivňuje první až jedenáctý obratel. To znamená, že uvolněním jednoho bodu v zápěstí v kombinaci s určitými hmaty můžete působit na značnou část těla a Eva Hynková dodává: „Většinou nás to bolí jinde, než je skutečná příčina bolesti.“

Co vám Amatsu přinese?

  • odplavování toxinů,
  • zlepšení toku do unavených svalů,
  • okysličování krve,
  • nápravu držení těla,
  • stabilitu kostry,
  • zlepšení koordinace,
  • udržování životně důležitých tělesných orgánů,
  • rovnováhu a uvolnění kraniosakrálního systému,
  • posílí imunitu, nervový i lymfatický systém

Následuje uvolnění samotných zad. „Vzhledem k tomu, že je vše propojené, tak se často stává, že pracuji v okolí trapézového svalu, ale klientovi se ulevuje v bederní části, nebo naopak,“ říká Eva Hynková a vzpomíná na staré čínské léčitele, kteří tvrdili, že co je dole, to je nahoře. Co je napravo, je vlastně nalevo.

Masáž většinou vypadá tak, že masér jednou rukou stimuluje určité body a druhou rukou jemně masíruje svaly a uvolňuje energetické dráhy. Hmaty jsou různé, někdy vyloženě jemné, jindy až vtíravě nepříjemné – například, když se věnuje okolí brňavek.

„Pokud jsou svaly stažené, blokují proudění kyslíku a vyživování. Udržují se v nich toxiny. Pomocí pomalého protahování a tlaků na stažených místech, svalech, šlachách a na vazech odstraní chronické napětí ve svalech a uvolní nervové cesty a klouby,“ vysvětluje Eva Hynková a já tuším, že to opravdu funguje.

Amatsu je masáž celého těla. Postupuje se po meridiánech, stimulují se určité body – kromě zmíněného zápěstí je to například nad pánví, okolo kostrče, neopomíjejí se ani nohy a oblast třísel. „Pracujeme i s vnitřními břišními svaly a zároveň nabudíme detoxikaci organismu,“ dodává Eva Hynková.   

Také na hýždích, hluboko pod svaly, je bod, ke kterému se jen těžko dostává. Rukou to většinou nejde, proto masér používá loket. Pocit je zpočátku velice nepříjemný, ale po chvilce se tělo přestane bránit a dostaví se úleva.

Jak často, aby to mělo smysl?

Amatsu pracuje podle staré filosofie: „Nejvíce ví o své nemoci tělo samo.“ Masáž totiž v organismu nastartuje samoléčebné procesy. To znamená, že i několik dní po masáži vaše tělo stále pracuje. Necítíte to, ale výsledek se znatelně projeví po pravidelných návštěvách v salonu. Tak jako většinu masáží, i Amatsu by měl člověk zopakovat zhruba pětkrát za sebou. Nejlépe jednou týdně – vzhledem ke zmíněné samoléčbě to častěji ani nemá smysl. Pak je nějakou dobu vhodná udržovací kúra – jednou až dvakrát za měsíc.

Pro koho není masáž vhodná

„Velké kontraindikace nejsou, ale protože se tu dosahuje uvolňování a průtoku energie, tak to není příliš vhodné pro lidi s hodně vysokým krevním tlakem nebo s kardio problémy,“ upozorňuje Eva Hynková. Pracuje se rovněž hodně s lymfou a se žlázami s vnitřní sekrecí, takže se Amatsu také nedoporučuje lidem, kteří se léčí se štítnou žlázou. Masér se dostane až na vnitřní orgány, těhotné ženy by jej tedy měly o svém stavu informovat. „Pokud přijde těhotná žena, tak v určitých místech používám jemnou „odbrnkávací“ bowenovu metodou. To samé platí i při různých chronických nebo bolestivých obtížích. Amatsu je báječná v tom, že ji lze kombinovat s dalšími technikami. Nicméně senioři by si ji měli také odpustit.  

Před terapií i po ní by měl člověk dbát na přísun tekutin. Masáží se nastartuje vyplavování toxinů, které z těla odcházejí s močí. Pokud by člověk dostatečně nepil, mohlo by se mu navíc udělat nevolno. 

Foto: Ivana Dvorská

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).