Hlavní navigace

97 % potravin neobsahuje rezidua pesticidů, říká EFSA

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal zprávu, z níž vyplývá, že devadesát sedm procent vzorků potravin odebraných v Evropské unii neobsahuje rezidua pesticidů. I tak se v Česku chystá projekt za 1,7 milionu korun, který by měl zemědělce naučit šetřit s pesticidy.

Jak uvádí zpráva Evropské unie o reziduích pesticidů v potravinách za rok 2014 zveřejněná Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA), devadesát sedm procent vzorků potravin odebraných v Evropské unii neobsahuje rezidua pesticidů, případně obsahuje pouze stopy reziduí, které jsou v zákonných mezích. I tak ale ministerstvo zemědělství nechá v příštím roce vzniknout demonstrační farmy, kde se budou čeští zemědělci učit šetřit s pesticidy. Celý projekt by měl vyjít na 1,7 milionu korun.

Jsou pesticidy v biopotravinách?

Za zprávy Evropského úřadu pro bezpečnost potravin vyplývá, že Evropská unie díky kontrolám chrání spotřebitele před přítomností reziduí pesticidů v potravinách. Devadesát sedm procent kontrolovaných vzorků potravin bylo v pořádku, z toho 53,6 % neobsahovala měřitelná rezidua a 43,4 % obsahovala rezidua pesticidů, která se však vešla do limitů. Potraviny pro malé děti byly v pořádku ve více než devadesáti procentech a u vzorků biopotravin bylo v pořádku 98,8 % kontrolovaných vzorků – bez reziduí pesticidů nebo v zákonných mantinelech. (S ohledem na fakt, že se jedná o data z roku 2014, nezapadá do nich nejčerstvější nález pesticidů v pomelu z dnešního dne. Více než tři tisíce pomel z Číny namísto dovolených 0,01 mg/kg reziduí pesticidů obsahovala 0,28 mg/kg. Tato pomela byla k mání v Tescu.)

Spotřeba glyfosátu klesá

Spotřeba glyfosátu (pesticidu/herbicidu) ovšem v ČR za poslední roky klesá, a to i přesto, že se ROUNDUP s účinnou látkou glyfosát celosvětově, včetně ČR, používá nejen v zemědělství k hubení plevelů nejvíce v obilovinách a v řepce. Zatímco v roce 2012 se u nás spotřebovalo přes milion litrů glyfosátu, dnes jde o necelých sedm set tisíc litrů. Zcela nahradit či odstranit z trhu ho však zatím nelze. „O používání glyfosátu bude rozhodnuto až po provedení hodnocení ECHA v roce 2017. Mezi ohrožené látky patří např. i herbicid a desikant dikvát, který by připadal v některých situacích do úvahy jako možná náhrada glyfosátu. ÚKZÚZ již dříve avizoval, že pro glyfosát plnohodnotná náhrada neexistuje,“ řekla nám Markéta Ježková z ministerstva zemědělství.

I když se rezidua pesticidů u devadesáti sedmi procent vzorků potravin odebraných v Evropské unii nenašla, a přestože glyfosát nelze aktuálně ničím plnohodnotně nahradit, spustil ministr zemědělství Marian Jurečka projekt demonstračních farem, kde se budou čeští zemědělci učit šetřit s pesticidy. „Jsem přesvědčen o tom, že má smyl zabývat se v praxi postupy a ověřováním postupů, které mohou nadále snižovat pesticidní zátěž. Sám jako fytotechnik a agronom vím, že v mnoha ohledech tady prostor pro snižování aplikací je, jen je potřeba to více zemědělcům prakticky ukázat a více v té věci dělat osvětu,“ řekl pro server Vitalia.cz ministr zemědělství.

Fotogalerie: Omytí citronu proti pesticidům nepomůže

V současné době se vše pilotně ověřuje na třech farmách – ZD Krásná Hora nad Vltavou, Lupofyt (Chrášťany), Zemědělská společnost Devět Křížů (Domašov). Oslovené farmy pro pilotní ověřování nejsou ještě demonstrační farmy, ale spolupracující podniky, na kterých bude ověřen záměr ministerstva. „Předmětem pilotního ověřování demonstračních farem jsou možnosti prezentace vhodných způsobů hospodaření na vybraném počtu farem. V modelových podnicích budou vybrány, vyhodnoceny a prezentovány vhodné půdoochranné technologie (PT). Na základě tohoto pilotního ověření bude vypracována metodika pro standardizaci výběru demonstračních farem jako podklad pro jejich certifikaci. Tu udělá Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) na základě projektu. Certifikované farmy se budou moci ucházet o dotaci. S pomocí Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy a ÚZEI následně připravíme kritéria a metodiku pro výběr demonstračních farem,“ říká Markéta Ježková. Předpokládaný termín spuštění dotačního programu demonstračních farem je první kvartál příštího roku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).