Hlavní navigace

5 nemocí, se kterými pomáhá urologie

21. 9. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Potíže s močením, krev v moči nebo bolest v podbřišku, to jsou signály, že něco není v pořádku a je třeba vyhledat odbornou pomoc. Co všechno léčí urolog?

K nejčastějším příznakům urologických onemocnění patří potíže při močení (jako je častější nucení na močení ve dne nebo v noci, neschopnost udržet moč, slabší proud moči, bolesti při močení), případně bolesti v podbřišku nebo v bederní krajině. Příznakem závažného onemocnění může být i nález krve v moči. „Objeví-li se tyto příznaky u žen či mužů, měli by vyhledat urologa, který je vyšetří a zjistí příčinu,“ doporučuje specialista, prof. Marek Babjuk.

Urologie je operační lékařský obor. Zabývá se diagnostikou, prevencí i léčbou onemocnění ledvin, vývodných cest močových (močovodů, močového měchýře, močové trubice) a mužského pohlavního ústrojí (hlavně prostaty a varlat).

Mezi nejznámější onemocnění, kterým se urologie věnuje, patří následující:

5 nemocí, kterým se věnuje urologie

Nádorová onemocnění

Do této kategorie patří rakovina prostaty, tedy nejčastější mužské nádorové onemocnění. V ČR žije zhruba šedesát tisíc mužů s touto diagnózou. Dále je to rakovina ledviny, která má bohužel v ČR nejvyšší výskyt na světě. Urologie se věnuje také nemocným s rakovinou močového měchýře a rakovinou varlat. Tuto nemoc prodělal i olympionik Petr Koukal, který dnes šíří osvětu v prevenci této nemoci s projektem STK pro chlapy. Až rakovina mi paradoxně zkvalitnila život,“ říká úspěšný badmintonista.

Nezhoubné zvětšení prostaty

Tento problém již kolem padesáti let věku postihuje přes padesát procent mužů,
se vzrůstajícím věkem procento stoupá, čtyřicet až padesát procent mužů má s tímto onemocněním spojené potíže. Zvětšená prostata někdy doslova zablokuje močovou trubici a komplikuje močení.

Kameny v močových cestách

Odborně urolitiáza, postihuje více než čtyři procenta populace. „U poloviny nemocných, kteří měli kámen v močových cestách, se navíc vznik nového kamene do několika let opakuje,“ upozorňuje prof. Marek Babjuk.

Únik moči u žen i mužů

Úník moči neboli inkontinence. Setká se s ní během svého života až šestnáct procent evropské populace. Možnosti léčby inkontinence závisí na stupni potíží.

Mužská neplodnost a problémy s erekcí

Přestože podle nových údajů podle sexuologů nepřibývá neplodných mužů, problémy s neplodností rostou. Je to dáno různými faktory a v případě potíží je třeba hledat příčiny u specialistů.

Týden urologického zdraví

  • Zvýšit informovanost veřejnosti o práci urologů a závažných urologických onemocněních, zvláště o jejich prevenci a možnostech léčby, snažit se o vymýcení studu pacientů a zajištění včasné diagnostiky u všech urologických příznaků, to jsou cíle Týdne urologického zdraví.
  • Jde o iniciativu Evropské urologické společnosti, kterou v České republice již tradičně zaštiťuje a podporuje Česká urologická společnost, letos ve spolupráci s AquaLife Institutem.
  • Týden urologického zdraví proběhne ve dnech 26.–30. září 2016, v ČR bude zaměřený na ledvinové kameny a roli pitného režimu v prevenci tohoto onemocnění. 

Základní vyšetření nebolí

Základní urologické vyšetření spočívá v rozhovoru s pacientem, vyšetření břicha pohmatem, vyšetření konečníkem, vyšetření moči a vyšetření ultrazvukem. Nejedná se tedy o žádná bolestivá vyšetření. Pacienty obávaná cystoskopie (tedy zavádění endoskopického přístroje do močové trubice a močového měchýře) je prováděna pouze v některých případech na základě výsledku předchozích vyšetření, tedy prakticky nikdy v rámci první návštěvy. Dnes je navíc u mužů prováděna měkkým, ohebným endoskopem, což snižuje nepříjemnost vyšetření.

Jedním ze základních rysů oboru urologie je zavádění endoskopických metod. Dnes je většina urologických operací prováděna endoskopicky – konkrétně se jedná o výkony v horních močových cestách pro kameny, operace v močovém měchýři nebo na prostatě, laparoskopické či robotické výkony na ledvinách, prostatě nebo měchýři. Ani k odstranění ledvinového kamene už není nutná otevřená operace, provádí se endoskopické odstranění nebo drcení tzv. rázovou vlnou.

Přesto je samozřejmě nejlepší prevence. Například vzniku i opakování kamene je možné se bránit – základním preventivním opatřením je dostatečný příjem tekutin. Pravidelný a vhodný pitný režim významně podporuje všechny životně důležité funkce organizmu,
je nezbytnou součástí prevence celé řady onemocnění včetně těch velice závažných.

Odborná spolupráce:


Prof. MUDr. Marek Babjuk, CSc.

Přednosta Urologické kliniky Fakultní nemocnice Motol a 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, www.fnmotol.cz, předseda České urologické společnosti ČLS JEP, www.cus.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).