Hlavní navigace

10 rozdílů mezi českou a slovenskou restaurací

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Se psem do restaurace? V ČR běžná věc, na Slovensku ani náhodou. A jak je to s počtem kuřáckých hospod, dětskými koutky, národní kuchyní? Velké srovnání restaurací: Česko vs. Slovensko.

Už nejsme jedno tělo a jedna duše, nesledujeme na dvou státních televizních kanálech filmy ve slovenském znění, nafandíme jednomu týmu v hokeji a ani ty Tatry už nejsou „naše“ (ani v hymně). Od roku 1993 si žijeme každý na svém písečku za tlustou černou čárou na mapě. Jsme samostatní, jiní, a jiné jsou i naše chutě, nálady a požadavky na jídlo a restaurace.

Přestože jsme vždycky měli my i Slováci vlastní tradiční kuchyni, chtěli jsme vědět, jak moc jeden teskníme po kuchyni toho druhého, co v restauracích preferujeme i jak moc jsme otevření vůči jiným národním jídlům. Společně se servery Lunchtime.cz a Obedovat.sk jsme pro vás připravili porovnání restaurací v České republice a na Slovensku. Jde o srovnání, které vychází z údajů zmíněných serverů, jenž se zabývají rozvozy jídel z restaurací.

Česko vs. Slovensko: Velké srovnání restaurací

Dozvíte se z nich, jak zákonodárci kuřákům na Slovensku típli cigaretu ještě před vstupem do restaurace, i proč v Česku nemáme tolik klimatizovaných hospod. I kde s dětmi počítají asi jako se psy. Byť je pes minimálně do konce letošního roku brán jako věc, do restaurace si tuto věc vzít jen tak nemůžete. Mnohdy sice narazíte na restaurace, které už u vchodu mají misku s vodou nebo granulemi, ale to se týká především českých restaurací. Na Slovensku podle našich zjištění zvířecím miláčkům neholdují a to ani v hospodě v té nejmenší vesničce. Naše srovnání česko-slovenských restaurací vám také ukáže, jako vyhledáváme národní kuchyni, kde myslí na vegetariány a jak moc všichni milujeme pizzu. Nezapomněli jsme ani na počty jídelen a jejich protějšku, gourmet restaurací. Nahlédněte do galerie a dozvíte se konkrétní údaje.

Kam dál? Proklikejte si infografiku: Jak a kde se ne/kouří v Evropě

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).